Preporuke za korona virus

Samo da dodje ljeto.

KORONA VIRUS.

Virus Wuhan ili Corona-virus nije otporan na toplinu i umire na temperaturi od 26 do 27 stepeni. Stoga konzumirajte caj. 

Izložite se suncu ako je zima.

– Virus je prilično velike veličine (stanica ima promjer otprilike 400-500 nm), tako da ga svaka normalna maska (ne samo 3M N95 maska) može filtrirati. Međutim, kad neko zaraženi kihne pred vama, on će se širiti oko 3 metra prije nego što padne na zemlju.

– Kada virus padne na metalnu površinu, živjet će najmanje 12 sati. Stoga zapamtite da ako dođete u kontakt s bilo kojom metalnom površinom, temeljno operite ruke sapunom.

– Virus može ostati aktivan u tkaninama 6-12 sati. Normalno sredstvo za pranje rublja ubija virus. Zimsku odjeću koja ne zahtijeva svakodnevno pranje treba staviti na sunce da bi se ubio virus.

O prevenciji:
– Najčešći način da se zarazite je dodirivati stvari u javnosti, kao što su rukohvati, ručke na vratima, ručke u autobusu itd.

 Stoga cesto operite ruke. Virus može živjeti na vašim rukama samo 5-10 minuta, ali mnoge se stvari mogu dogoditi u tih 5-10 minuta, poput trljanja očiju, nosa, usta.