Zlatna pravila jedne samohrane majke za odnos sa sinom

Dogodilo se to prije godinu dana. Nasljedila sam malu kavanu.

Oko nas je dosta ljudi. Moj sin petlja po telefonu dok razgovaramo. Odjednom me upitao: “Mama, kakve bih porniće trebao gledati?”.

image

Ljudi za stolovima oko nas su se ukočili. Usmjerili su svu svoju pažnju na taj dječji glas (tada je još bio dječji).

“Pa, najvažnije je da izabereš one visokokvalitetne, profesionalno napravljene porniće. Ali za takve ćeš možda morati platiti. Druga je stvar, ja preferiram američke porniće, provjerene produkcije; ali to je opet osoban izbor,” odgovorila sam.

“Najvažnije je, nemoj gledati one užasne porniće kućne izrade. Stvarno su jadni. I naravno, totalno izbjegavaj sve one sa nasiljem i pedofilijom; nisu dobri za tvoju karmu…”

Muškarci za stolovima su zaboravili na žene s kojima su došli. S negativnim izrazima lica, žene su poslale jasnu poruku da se ne slažu s tim što su čule od mene.

Moj sin i ja smo nastavili razgovarati o pornićima: zašto, što i kako. Meni najvažnija stvar tog trenutka je bilo potaknuti svog 12-godišnjeg sina da se osjeća normalno kada diskutiramo o takvim pitanjima, jer mu uistinu ne treba zbog toga biti neugodno. Nije ga briga tko ga još sluša.

Ja to zovem povjerenje.

Odrasli smo, i još rastemo bez tate. Drugim riječima, ja sam samohrana majka. Od samog početka sam shvatila da ću trebati biti posebna vrsta mame kako bih slomila stereotipe da su “polovične” obitelji uvijek neuspješne.

Na povjerenju svog sina radila sam od samog rođenja, i dalje radim na tome. I ne odustajem jer znam da povjerenje može nestati u trenu, pa čak i ako se godinama gradilo.

I nakon 14 godina kao samohrana majka, stvorila sam neka osnovna pravila za građenje povjerenja:

1. Nikada ga nemojte ismijavati

Žensko izrugivanje je uvijek traumatično za muškarca. A majčino ismijavanje ostavlja još dublje ožiljke. Nije važno ismijavate li ga jer je naopačke obukao hlače, nacrtao smješnog psa ili jer je priznao da mu se sviša curica iz susjedstva. Vaše ismijavanje će pamtiti zauvijek” I nikada neće biti oprošteno.

2. Uvijek odgovorite na njegova pitanja

I to u bilo koje doba starosti. Odgovor nikada ne bi trebao biti “Zato” ili “shvatit ćeš kada budeš stariji”. I trebate odgovoriti na svako njegovo pitanje. Ne znate odgovor? Recite da ne znate odgovor. Kasnije ga saznajte i onda odgovorite. Je li vam neugodno? Malo ste se zacrvenili od njegovog pitanja? Super! Samo recite da vas je pitanje malo iznenadilo i da vam treba malo vremena da razmislite o odgovoru. Djeca imaju razumijevanja za to.

3. Pitajte ga za savjet kada morate o nečemu donijeti odluku

Iznenadit ćete se kako djeca rješavaju neke stvari koje su vas mučile cijelu godinu. Oni mogu rješiti svaki problem! Od “kako bi nam kuća trebala izgledati” do “što tu radim pogrešno?” – vaše dijete vjerojatno ima dobar prijedlog. Na ovaj način dječak uči kako postati muškarac, pomažući vam u donošenju odluka. A zauzvrat, vi mu iskazujete povjerenje i poštovanje.

4. Zaboravite na riječi “Jesam ti rekla?”

Čak i ako ste mu rekli, a nije poslušao, zaboravite na ovu frazu zauvijek. Sa djetetom se ne bi trebali u ničemu natjecati. Ova fraza ističe da je majka sretna zbo svoje pobjede. Bili ste u pravu? Ostanite smirene. Djete će samo shvatiti da ste bili u pravu.

5. Pohvalite ga

Umjesto da kažete “dobro je, ali ovo moraš popraviti,” samo recite “cool!”. Vaše dijete sve radi cool. Kada bude stariji, sam će shvatiti što treba popraviti.

6. Podržavajte njegove snove

“Želim biti arheolog” — super! Kupite mu knjige o toj temi. “Sada želim biti umjetnik”. Isto super. I o tome mu kupite knjige. A sada želi biti inženjer… Shvatili ste? Odlično. Ionako će tek blizu svoje dvadesete uistinu shvatiti što želi biti u životu.

7. Ako vam dijete plače…

To znači da se dogodilo nešto loše. Možda se vama čini manje značajnim (u vrtiću je ručak bio užasan), ali njemu je to od velike važnosti. Njemu su ti problemi veliki jer je njegov svijet još uvijek malen. Ako se dogodila neka loša stvar, trebali bi ga smiriti. bez obzira koliko je star. To je pravilo, zakon vašeg uzajamnog razumijevanja. Dijete nikad ne bi trebalo plakati bez utjehe.

8. Nemojte mu držati predavanja

Ne vjerujem da je ovo potrebno komentirati.

9. Uvijek ste na njegovoj strani

I to ne samo riječima, već i postupcima. Nikada nemojte zauzimati stranu učitelja koji se žale na njega, nikada nemojte na njega vikati pred drugima. U javnosti je vaš sin uvijek u pravu.

Poštujete li ova pravila, budite spremni da vas sin pita i najintimnija pitanja. Zna da nećete vikati na njega “kako te nije sram to pitati?” On vam vjeruje. Drugim riječima, ima puno povjerenje u vas. A to je san svake majke.

Autor: Alina Belkovskaya

http://zdravaisretna.hr

izvor

Leave a Reply