5 vrsta sjemenki koje bi svi trebali jesti

Sjemenke su pune antioksidanata i esencijalnih hranjivih materija, te bi zbog toga trebale biti zastupljene u nasoj svakodnevnoj ishrani. Osim što ih možete kupiti na svakom ćošku, možete isprobati i neke od recepata u kojima su one jedan od glavnih sastojaka. Kad pocnete da ih jedete, vrlo brzo ce postati sastavni dio vase kuhinje.

image

Sjemenke lana

Konzumiranje sjemenki lana je lagan način da tokom svakog obroka dobijete neophodnu količinu omega-3 masnih kiselina, vlakana i antioksidanata. Takođe, poznato je da sjemenke lana pomažu kod snižavanja krvnog pritiska, holesterola, te regulisanja probave, a neke studije ukazuju i na to da mogu spriječiti i pojavu raka dojke.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su bogate biljnim sterolima i fitohemikalijama koje pomažu kod visokog nivoa holesterola, a dobar su izvor proteina, vlakana, kalijuma i magnezijuma.

Sjemenke susama

Sjemenke susama su odličan izvor kalcijuma (20 grama sjemenki sadrži 90 mg kalcijuma), a bogate su i drugim mineralima kao što su magnezijum i bakar. Ne morate ih konzumirati jedino kao prilog raznim pecivima – pogledajte recept ovdje.

Chia sjemenke

Dvadeset grama chia sjemenki sadrži 6 grama vlakana, 2 grama proteina, 90 mg kalcijuma i 2.5 grama omega-3 masnih kiselina. Možete ih pronaći u svakoj prodavnici zdrave hrane i vrlo su ukusne.

Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta su bogate vitaminom E, manganom i vitaminom E1. Vjerujemo da često, kao i mi, uživate u ovim sjemenkama.

Autor: minimagazin.info

http://www.minimagazin.info/2012/02/26/5-vrsta-sjemenki-koje-bi-svi-trebali-jesti/

Leave a Reply