5 savjeta za sreću

Definisanju pojma sreća može se prići na više načina. Ovaj put smo izabrali definiciju Ben Šahara, profesora sa Univerziteta Harvard na predmetu pozitivne psihologije koji smatra da je sreća cjelokupno iskustvo zadovoljstva i smislenosti. 

Sretna osoba istovremeno uživa u pozitivnim emocijama i smislenosti svog života. Ključ za sretan život prema Ben Šaharu je ravnoteza između duhovnih i tjelesnih zadovoljstava.
Pritom ne možemo očekivati da svaki dan budemo sretni, jer to prosto nije u ljudskoj prirodi. Na putu ka tom idealu uvijek će nam se ispriječiti neizbježne emocije. Doduše, kako profesor Ben Šahar kaže, postoje i ljudi koji su stalno srećni i oni se obično zovu – psihopate.

Cilj našeg postojanja je da u životu doživimo više lijepih dana, da više uživamo u smislenim aktivnostima nego da smo razočarani ili tužni. To je moguće ukoliko kao konačni cilj svog postojanja postavimo upravo – sreću. Da ne dužimo, evo nekoliko zanimljivih savjeta šta treba da uradite:

1. Dozvolite sebi male ljudske slabostiBudite svjesni činjenice da ste na koncu ipak samo čovjek. Tek kad prihvatimo emocije kao što su tuga, bijes, ljutnja, strah itd., kao sasvim prirodne pojave, dobijamo šansu da ih prebrodimo. Ukoliko odbacujemo nase emocije bez obzira da li su pozitivne ili negativne, to će nas dovesti do frustracija i stvoriti osjećaj nesreće.

2. Postavite sebi ciljeveIstraživanja su pokazala da ostvarivanje vaših ciljeva koji su istovremeno koherentni sa vašim životnim vrijednostima može znatno povećati osjećaj sreće. Zanimljiv je podatak da ostvarivanje (ili neuspjeh) ciljeva nema posebno važnu ulogu. Svrha postavljanja ciljeva je da smo stalno fokusirani na nešto zbog čega maksimalno koristimo svaki trenutak koji nam stoji na raspolaganju.

3. Tragajte za izazovimaČarobna formula za povećanje osjećaja sreće je da vaš cilj ne bude ni dosadan ni nedostižan. Opet ravnoteža. Trebate tragati za izazovima koji odgovaraju vašim mogućnostima ili ih donekle prevazilaze.

4. Pojednostavite svoj životNeka istraživanja su pokazala da kvalitetno provedeno vrijeme znatno više utiče na sreću od materijalnog bogatstva. Pod kvalitetno provedenim vremenom podrazumijeva se ‘osjećaj da osoba ima dovoljno vremena da uživa u smislenim aktivnostima, da se posveti samorefleksiji i odmoru.’ Drugim riječima, umjesto pretrpavanja silnim obavezama koje morate uraditi, reorganizujte svoj dan tako da prioritet date onome što želite raditi. Sreća je stvar vašeg životnog stava, a ne materijalnog bogatstva.

5. Fokusirajte se na srećuUložite ponekad napor u traženju sreće, odnosno traganju za iskustvima koja će vam pomoći da se osjećate srećno i da naučite da trebate biti zahvalni za život koji imate. Kad padnete, nastavite dalje i fokusirajte se na pozitivne stvari. Kad doživite lijepe (ili ružne) stvari koje vas čine srećnijim nemojte ih tek tako pustiti iz sebe nego promislite malo o njima. Istraživanja ukazuju da promišljanje u čemu ste najviše uživali može značajno povećati vaš osjećaj dobrobiti.

@shortstoriesandskirts

Leave a Reply