Poucna prica

U ljekarsku ordinaciju došao je starac, a kada ju je napuštao ljekar je jedva sudržavao suze.

Uobičajeni radni dan u ordinaciji, oko 8,30…

Stariji gospodin, od oko 80 godina, ušao je u čekaonicu. Imao je ranu na palcu koju je trebalo pregledati. Odmah je rekao da je u žurbi, jer ima sastanak u 9 sati. Zamolio sam ga neka sjedne i pričeka znajući da će možda proći i više od sat vremena prije nego što će ga neko pregledati. Stalno je gledao na sat. S obzirom da nisam imao drugih pacijenata, odlučio sam ga ja pregledati.

Pogledao sam njegovu ranu, i zatim razgovarao s drugim ljekarom, te dobio potreban materijal za uklanjanje šavova i saniranje rane. Dok sam sanirao njegovu ranu, upitao sam ga zašto se tako žuri. Bilo mi je to čudno, jer stari ljudi imaju dosta vremena za sve ono što žele. Odgovorio mi je da žuri u starački dom na doručak sa suprugom. Pitao sam ga kako je njezino zdravlje. Rekao mi je da je ona ondje već duže vrijeme i da ima Alzheimerovu bolest. Zanimalo me hoće li se njegova žena ljutiti ako malo zakasni…

Odgovorio je da ona više ne zna ko je on i da ga već pet godina ne prepoznaje.
Bio sam iznenađen i upitao ga: „A vi joj i dalje svakog jutra dolazite, iako ona ne zna ko ste?”

Nasmijao se, potapšao me po ruci i rekao: „Ona mene ne zna, ali ja nju znam…”

Tijelom su mi prošli trnci. Jedva sam suzdržavao suze. Kada je napustio ordinaciju, rekao sam sebi: „Takvu ljubav želim u svom životu”.

Istinska ljubav nije ni fizička, ni previse romantična. Istinska ljubav je prihvatanje svega što je bilo, što jest, što će biti, i što neće biti. 

Izvor: novizivot.net