Desava se da list tone, ali kamen pluta

“Dešava se da list tone, ali kamen pluta”
10 japanskih mudrosti koje će nam dobro doći u teškim vremenima

“Uštipni se i saznat ćeš boli li drugoga.”

Japanska životna filozofija omogućava vam da uskladite unutrašnji i vanjski svijet, naučite dostojanstveno podnositi teškoće i uživati ​​u najjednostavnijim stvarima.

 1. Pretjerano poštenje graniči s glupošću.
  Ponekad je bolje ćutati. Govorimo o onim situacijama u kojima jednostavnost može uvrijediti osobu ili joj uništiti sreću. Japanci se slažu s ovim, pa kažu da je mudra osoba mudra, jer zna kada treba govoriti, a kada šutjeti.
 2. Razmaziti dijete je kao napustiti ga.
  Još jedna zanimljiva japanska poslovica kaže da razmažena djeca, kojima je dopušteno sve, često imaju život pun problema. Roditelje koji nemaju vremena da odgajaju dijete, i koji dijete radije kupuju skupim poklonima, teško možemo nazvati dobrim. Zbog toga je previše razmaziti dijete beskorisno, kao i ne činiti to uopće.
 3. Uštipni se i otkrij boli li drugoga.
  Nikada ne činite drugima ono što sami ne biste voljeli doživjeti.
 4. Nevolje se pretvaraju u sreću.
  Sposobnost pretvaranja bilo kojeg problema u korist glavna je vještina sretne osobe. Zato Japanci praktikuju pozitivno razmišljanje i pokušavaju se ne zadržavaju na poteškoćama. “Sreća dolazi u kuću u kojoj se može čuti smijeh”, kažu.
 5. Bez iluzija – bez razočaranja.
  Ako ne očekujete previše od ljudi, ako ne gajite lažne nade, već radije budete zadovoljni onim što imate, nikada nećete osjetiti gorčinu neostvarenih želja, razocarenje i iznevjerena očekivanja.
 6. Maknite muhe s glave.
  Ova poslovica se može shvatiti kao “ne zabadaj nos u tuđe poslove”. Čuvajte sebe od pokušaja poučavanja i kritiziranja drugih.
 7. Razmišljajući – odlučite se, ali odlučite – ne razmišljajte previse.
  Ova izreka uči vas da se ne plašite ako započnete novi posao. Uostalom, nepotrebne sumnje i strahovi često postaju glavna prepreka uspjehu.
 8. Niko ne posrće dok leži u krevetu.
  Ne bojte se pogriješiti, jer onaj koji ništa ne učini ne grijesi, govori ova japanska mudrost.
 9. Lijen covjek je brbljiv.
  Ova japanska poslovica govori sve sama za sebe. Lijene osobe često prikrivaju svoju lijenost praznim pricama i lijepim riječima.
 10. Dešava se da list tone, a kamen pluta.
  Čuda se dešavaju i morate vjerovati da će sve biti u redu. Čak i ako stvari ne idu dobro, uvijek se trebate nadati najboljem.

cluber.com.ua