10 namirnica koje su dobre za vaše zube

1. Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi, kao što su mlijeko, jogurt, kefir i sir, sadrže puno kalcija i fosfora koji može pomoći ojačati zubnu caklinu i pomoći njenom obnavljanju. Oni također pojačavaju izlučivanje pljuvacke, što može imati preventivni učinak, pošto pljuvacka štiti zube od bakterija i uravnotežuje pH vrijednost u ustima. Za one koji su netolerantni na laktozu, obogaćeno sojino mlijeko može biti dobra alternativa pošto obično sadrži dodani kalcij.

image

2. Celer
Celer, zahvaljujuci svom visokom sadržaju vlakana, može pomoći u zaštiti zubi i cakline čišćenjem površine zuba. Njegova vlakna također zahtijevaju više vremena za žvakanje, što može povećati izlučivanje pljuvacke i održati zdravu pH razinu u ustima. Zubno meso, koje je sastavni dio zdrave zubne cakline, također se masira u procesu žvakanja čime se osigurava njegovo zdravlje.

3. Jagode
Jagode su pune antioksidansa i vitamina C, koji su važni u održavanju cjelokupnog zdravlja usne šupljine. Jagode također imaju prirodni učinak pilinga zbog svoje kiseline, a također mogu pomoći izbijeliti zube uklanjanjem sloja kamenca koji oštećuje caklinu. Međutim, nemojte ih trljati po zubima, pošto višak kiseline koju jagode sadrže može i naštetiti zubnoj caklini. Da bi vaša caklina i usna šupljina bila zdrava, samo ubacite jagode u svoju prehranu, kao međuobrok ili zdrav desert.

4. Vitamin D
Istraživanja su pokazala da je vitamin D nutrijent koji igra ključnu ulogu u reguliranju proteina koji stvaraju zubnu caklinu. Dakle, hrana bogata vitaminom D, kao što su riblje ulje, riba, žumanjce, su odlični za jačanje i eventualno obnavljanje zubne cakline.

5. Proteini iz mesa
Većina proteina iz mesa, kao što su piletina i govedina, sadrže fosfor koji je važan mineral za zdravlje zubne cakline. Fosfor “u kompletu” sa kalcijem i vitaminom D, čini zdrave kosti i zube. Za vegetarijance alternativa može biti tofu jer sadrži dobru količinu proteina, a moguće i dodatni kalcij i magnezij.

6. Sjemenke sezama
Sjemenke sezama imaju sličan učinak kao celer tako što čiste površinu zuba i uklanjaju bakterije koje uzrokuju oštećenja. Također su bogate kalcijem i jednostavno ih je uklopiti u prehranu. Možete ih ubaciti u mnoga jela ili izmiksati sa vašim voćnim frapeom.

7. Vitamin K
Važan za rast kostiju i apsorpciju minerala, vitamin K može pomoći ojačati zubnu caklinu, zajedno s vitaminom D. Povrće kao što je kelj i brokula, bogato je vitaminom K i ostalim hranjivim tvarima za imunitet, koji također mogu pridonijeti zdravijim zubima i desnima. Drugi odlični izvori ovog vitamina su žumanjci, tvrdi sir, pasterizirani maslac, te fermentirane žitarice.

8. Peršin
Peršin je godinama korišten kao prirodni osvježivač daha. Ova biljka je poznata po svojim antibakterijskim svojstvima, te tako može spriječiti razvoj bakterija koje dovede do gubitka zubne cakline. Stoga, odlučite li žvakati malo peršina umjesto žvakaćih guma ili bombona za svjež dah, ne samo da ćete osvježiti vaš dah, nego ćete također sačuvati zube od šećera koji može oštetiti caklinu.

9. Čaj
Bogato antioksidansima za zdravlje usne šupljine, gotovo sve lišće od kojeg se može skuhati čaj, također štiti zubnu caklinu od propadanja. Osobit je zeleni čaj koji sadrži antioksidans polifenol, koji štiti zube tako što sprečava prijanjanje plaka uz njihovu površinu.

10. Voda
Pijenje vode važno je za održavanje čistoće u ustima jer ispire ostatke hrane koji zapnu između zuba, što je obično plodno tlo za razvoj bakterija. Za zdravlje zuba, također je poželjno ispiranje usne šupljine vodom nakon konzumiranja alkohola, kave ili limuna. Hidratacija također jača imunološki sustav što potencijalno smanjuje rizik od bolesti desni, što u konačnici moe biti štetno i za zubnu caklinu.

Izvor

Leave a Reply