10 stresnih stvari koje prečesto tolerišete (a ne biste trebali)

U životu, nepotrebna tolerisanja mogu vam crpiti energiju i onemogućiti vas da efikasno funkcionišete. Ne možete živjeti srećan, uspješan i ispunjen život kada trošite svu svoju energiju na tolerisanje stvari koje ne biste trebali tolerisati. Ponekad je potrebno da “stavite tačku na i”. Slijedeće stvari trebate prestati da tolerišete.

image

Negativan stav.
Izaberite da budete nezadovoljni i pronaći ćete milion razloga da se mrštite i žalite. Izaberite da budete srećni i zadovoljni i pronaći ćete milion razloga da se smijete.

Okruzenje drame.
Nemojte dozvoliti sebi da budete osoba koja osuđuje i ogovara. Nemojte se prepuštati negativnosti i drami koja vas okružuje. Budite pozitivni. Život je suviše kratak da biste ga provodili u pričanju o ljudima i raspirivanju problema koji nemaju suštinu.

Nedostatak lične odgovornosti.
U svakoj situaciji u kojoj ste do sada bili, pozitivnoj ili negativnoj, zajednička nit koja ih je povezivala ste vi. Odgovornost znači priznavanje da, bez obzira na to šta se do sada izdešavalo u vašem životu, vi ste sposobni da donosite odluke koje će promijeniti vašu situaciju ili koje će promijeniti način na koji razmišljate o njoj.
Ideja da se sreća može naći samo u budućnosti. Ako se smiješite sada, onda radite sve kako treba. Budućnost se rađa svake sekunde u vašim mislima i kroz vaše postupke. Izaberite da iz toga izvučete ono najbolje što možete. Prestanite da čekate “Samo da” i počnite da živite “Bez obzira na sve”.

Propuštanje da cijenite ono što imate dok imate.
Ponekad završimo varajući i sebe i druge, samo zato što više pažnje pridajemo onome što nemamo umjesto onome što imamo. Kada dobijete nešto malo, želite više. Kada dobijete više onda želite još više. Ali, kada sve izgubite onda shvatite da su male stvari bile tako velike. I zato, nemojte tražiti nešto bolje svake sekunde. Umjesto da razmišljate o onome što nemate, fokusirajte se na ono što imate, a što mnogi drugi nemaju.

Društveno uslovljavanje.
Znati ko ste jedna je stvar, ali zaista vjerovati sebi nešto je drugo. Uz sva društvena uslovljavanja u našem društvu često zaboravimo da ostanemo iskreni prema sebi. Nemojte izgubiti sebe. Ne možete privući ljude u svoj život kada se pretvarate da ste neko ili nešto što zapravo niste. Zato, uvijek budite svoji i ono što zaista jeste.

Pretjerano fokusiranje na pogrešne ljude.
Loše stvari se dešavaju kada imate povjerenja i kada brinete zbog pogrešnih ljudi. To je činjenica. Ne dozvolite da ljudi koji su tako malo uradili (ili rade) za vas kontrolišu tako mnogo vaših osjećanja i emocija. Prestanite nalaziti vrijeme za ljude koji nemaju vremena za vas ili koji nalaze vrijeme za vas samo onda kada im je nešto potrebno.

Neiskrenost.
U životu i poslu, naša reputacija uvijek je važnija od slijedeće plate, a naš integritet važniji je od slijedećeg uzbuđenja. Kazna varalicama je život pun nepovjerenja i nesigurnosti. Oni konstantno žive u strahu da će osobe koje su oni prevarili veoma brzo prevariti njih.

Neiskrena izvinjenja.
Ne možete tek tako reći da vam je žao; morate to i pokazati – zapravo, vi trebate da napravite promjenu. Nemojte davati neiskrena izvinjenja i nemojte trpiti ljude koji ih daju.

Pretjerana ljutnja.
Onaj ko vas naljuti taj vas i kontroliše. Uvijek imajte to na umu. Ponekad mislimo da je mržnja oružje koje napada ljude koje ne volimo, ali mržnja je poput zakrivljene oštrice i šteta koju pravimo – pravimo je samo sebi.

Autor: minimagazin.info

Leave a Reply