Oprostiti znači pomoći sebi

Opraštanje ima blagotvorni učinak na psihičko zdravlje, jer dugoročno otklanja osjećaj straha, tjeskobe i ogorčenosti.

Ujedno, otvara put uspjeha na svim poljima.

Ako naučite da oprostite sebi i drugima, poboljšat ćete i duševno i fizičko zdravlje, tvrde psiholozi sa Harvarda. U suprotnom, frustracije koje nose ljutnju dovode do stresa, povišenog pritiska i drugih nimalo bezazlenih bolesti, kao što su karcinom, srčani i moždani udar.

Oprostiti, prije svega sebi na greškama prijeko je potrebno, radi uspostavljanja životne ravnoteže. Krug gorčine i ljutnje na samog sebe mora se razbiti, prihvaćanjem činjenice da se događaji iz prošlosti ne mogu promijeniti.

Umjesto samosažaljenja, treba krenuti naprijed, ali sa sviješću da se iste greške ne smiju ponavljati. Greške treba shvatiti kao način za stjecanje životnog iskustva.

Ukoliko se okrenemo destruktivnim emocijama, može se dogoditi da privlačimo samo negativne situacije. Jer, neprekidnim okrivljavanjem drugih za nanesene nepravde, nemoguće je odmaći se od prošlosti i krenuti dalje, naglašavaju psiholozi.

Potenciranjem mržnje i ogorčenosti gubi se mnogo energije, što može dovesti do stresa, depresije i opsesivnog ponašanja. U takvoj situaciji, trpe odnosi i na poslu i u porodici.

Negativnim emocijama većinom se privlače frustrirane osobe, a odnosi ispunjeni destruktivnim osjećanjima, ne mogu zadugo opstati. Imajući  sve ovo u vidu, treba u početku krenuti sa sitnim opraštanjima.

To omogućava lakše podnošenje svakodnevnice i sitnih nepravdi u njoj. Takođe se treba osloboditi iracionalnih očekivanja i mišljenja, da nešto zaslužujete ili ne zaslužujete, jer su često subjektivna.

Kupka i pismo

Za oslobađanje od negativnih misli i uspostavljanje psihičke ravnoteže pomaže mirisna kupka, čitanje, molitva  i meditiranje. A ako vas je neko konkretno naljutio, možete mu napisati pismo, u kome izražavate tugu i gorčinu, zbog načina na koji je to izveo.

Pismo služi da pomogne u oslobađanju od negativnih emocija prema određenoj osobi, ali ga nikada nemojte poslati, već ostavite na skrovito mjesto dok gorčina ne prođe u vama, a zatim ga uništite zauvjek.

Izvor: http://psiholog.ba/

http://www.savjetnikuspjeha.com/oprostiti-znaci-pomoci-sebi/

Leave a Reply