Da li znate legendu o cvijetu mimoze?

Da li znate legendu o cvijetu mimoze?

Mimoza je biljka koja potiče iz Australije. Zanimljivo je po tome što svoju ljepotu pokazuje tek kada je sve oko nje mirno, na najmanju smetnju savija listove i treba joj oko 15 do 20 minuta da ih ponovo otvori.
Legenda o mimozi kaže da je nekada davno u Australiji blizu okeana zivio par koji se mnogo volio. Mladić, sin ribara, bio je lijep, sjajne crne kose i jako inteligentan. Njegova djevojka, koja je bila veoma lijepa i plemenita, voljela je žutu boju, poticala je iz aristokratske porodice. Ali porodica je primorala djevojku da se uda za vojvodu. Posle mnogih primjedbi i ubjeđivanja, ona popušta i udaje se za vojvodu. Razočarani mladić napušta okean i pecanje i odlazi u planine da radi kao šumski čuvar, da bi zaboravio svoju ljubav. Ali čim je mladić zakoračio u šumu, izbio je veliki požar. Spašava šumu uprkos opasnosti i gine u požaru. Čuvši vijest o mladiću, devojka bježi od svog muža u planine gdje pronalazi njegovo izgorjelo tijelo. Ona umire pored svog voljenog, a od tog vremena na mjestu gde je ljubavni par umro, pojavljuju se prelijepi mirisni žuti cvijetovi mimoza.
Mimoza je značajan simbol među mnogim narodima. Ona je simbol žene, emancipacije, slobode i osjećajnosti. U Italiji, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama ovaj cvijet se vezuje za Međunarodni dan žena, 8. mart, kada se ženama poklanja buket ovog žutog cvijeća. Mimoza je takođe simbol luksuza i moći. Označava poštovanje, donosi sreću u poslu i podstiče ljubav i dobrotu. Na jeziku cvijeća, ovaj cvijet znači poruka vjerne ljubavi.