Manifest samodovoljnosti

Manifest samodovoljnosti

Ja sam odgovoran za sve što mi se dešava.
Moja je odgovornost da se udaljim od onoga što me boli. Odgovoran sam da se zaštitim od onih koji mi nanose štetu. Odgovoran sam da obratim pažnju na ono što mi se dešava i da procijenim svoj udio u onome što se dešava.

Moram biti svjestan odjeka koji svaki moj čin ima.

Ne mogu kontrolisati mišljenje svih oko sebe, ali mogu kontrolisati svoje. Mogu slobodno raspolagati svojim postupcima.

Moram da odlučim kako ću se ponašati. Sa mojim ograničenjima, sa mojim nevoljama, sa svojim neznanjem, sa svime što sam naučio i znam. Imajući sve ovo na umu, moram odlučiti kako dalje. I trebalo bi da uradim upravo to.

Moram bolje da upoznam sebe da bih znao svoje resurse.

Trebao bih voljeti sebe dovoljno da sebi dam privilegije i znam da je to moja odluka.

Tada ću steći nešto što dolazi sa autonomijom i što je druga strana slobode: hrabrost. Imat ću hrabrosti postupiti kako mi savjest nalaže i platiti za to.

Tada ću biti slobodan čak i ako se to drugima ne sviđa.

I ako me ne voliš takvog kakav jesam;

I ako me ostaviš onakvu kakva jesam;

I ako me u najdužoj i najhladnijoj zimskoj noći ostaviš na miru i odeš…

Zatvori vrata. Ako je to tvoja odluka, zatvori vrata.

Neću tražiti da ostanes ni minut protiv vaše volje. Molim vas: zatvorite vrata, jer ja ovdje živim, a napolju je hladno.

I to će biti moja odluka.

To me pretvara u osobu kojom se ne može manipulisati. Jer samodovoljnom osobom se ne može manipulisati, a znamo da njome niko ne može upravljati. Jer samodovoljnu osobu možete voditi samo ako ona to sama želi, pošto je nekontrolisana, ne raspolažete njome. Ona kontroliše situaciju, kontroliše sebe.

To znači veliki iskorak u vašoj ličnoj istoriji i vašem razvoju, podrazumeva potpuno drugačiji način života i, možda, dublje poznavanje drugih ljudi.

Ako ste zaista samodovoljni, ako ne dopustite da vas ni najmanje izmanipulišu, onda je vjerovatno da će vam neki ljudi napustiti život…Možda neko neće htjeti da ostane. Pa, morate pristati na ovu cijenu. Cijena, koja će se sastojati od rastanka sa nekim osobama iz našeg užeg kruga.

U pripremi za proslavu dolaska novih lica…

Jorge Bucay

Photo Pixabay