Zasto se toliko prasine dize oko teflonskog sudja? Da li je teflon otrovan?

Toksično posuđe: kako teflon truje nase tijelo?

Nedavno je Američka agencija za zaštitu okoliša objavila informacije da mikroskopski komadi od ljepljive prevlake teflon posuđa mogu otpasti i ući u naše tijelo zajedno. Prije toga, naučnici su već uspostavili blisku vezu između perfluorooktanske kiseline, koja je nužna za proizvodnju teflona, ​​i povećanog broja malignih novotvorina, odnosno karcinoma.

Teflonski premaz se široko koristi u proizvodnji posuđa. Prvi teflonski polimer je sintetiziran četrdesetih godina prošlog stoljeća i od tada je postao iznimno popularan. No postupno, kao rezultat dugogodišnjih istraživanja, znanstvenici su otkrili da teflonski premaz može nanijeti ozbiljnu štetu našem tijelu.

Oštećenja od teflona

Eksperimenti su provedeni na životinjama, kojima su date neke od komponenti premaza.

Utvrđen je povećan broj:

-anomalija u razvoju i novorođenčad s prekomjernom težinom;
-teflon pridonosi razvoju karcinoma
-smanjuje prirodni imunitet.

Istraživanja su otkrila da je perfluorooktanska kiselina ili PFOA prisutna u tijelu 95% stanovnika Amerike, a tragovi su pronađeni kod trudnica. Proizvodnja teflona donosi ogromne profite, ali bez obzira, proizvođači su upozoreni da proizvodnju kiselina i teflonskog posuđa treba završiti.

Teflon svake godine donosi milijarde prihoda, stoga, uprkos prosvjedima žrtava da je Teflon taj koji može izazvati rođenje beba s malformacijama i fizičkim anomalijama, ne planira se smanjenje proizvodnje.

Amerikanac rođen s teškim oštećenjima mišića na licu zahtijevao je odštetu od Du Ponta, tvrdeći da je njegova majka, koja je bila trudna, radila u jednoj od tvornica koje su koristile ovu kiselinu. Ima puno takvih ljudi, a tvrtka plaća ogromne količine novca osobama koje su tražile odštetu zbog toksičnih i kancerogenih učinaka teflona. Ali profit je toliko velik da bez problema pokriva sve troškove.

Perfluorooktanska kiselina (PFOA) izaziva:

-oštećenje prirodne sinteze testosterona kod muškaraca, reproduktivna funkcija pati i libido se smanjuje;

-neravnotežu estrogena kod žena

-bolesti srca i krvožilnog sustava;

-pojavu dijabetesa;

-oštećuje normalno funkcioniranje dišnog sustava.

Teflonski predmeti za kuhanje omogućuju vam kuhanje bez upotrebe ulja ili masti, jeftin je i vrlo je lako se održava. Proizvođači tvrde da je, ako se pravilno upravlja, apsolutno siguran za zdravlje. Ali istodobno, prepoznaju kako premaz protiv lijepljenja može nanijeti ozbiljnu štetu po ljudsko zdravlje ako:

-se suđe grije iznad 230 ° C;
-je posuđe oštećeno.

Čak i sitne, nevidljive odvojene čestice mogu ući u tijelo i nakupljati se.

Veliku štetu ljudima donose pare od teflonskih premaza. Skupljaju se u plućima, nakupljaju se na zidovima, namještaju, tepisima i postupno utiču na zdravlje. Što se češće upotrebljava teflonski pribor za jelo, brže se razgrađuje, njegove čestice ulaze u tijelo, a dim – u zrak koji udišemo.

Teško se teško riješiti teflona u okolini i kućanskim predmetima, ali možete odbaciti teflonski pribor za jelo i zamijeniti ga sigurnijim analogima.

Opis materijala pomoći će vam u odabiru sigurnog posuđa

1. Emajl – u emajliranom suđu možete kuhati bilo koje jelo, sigurno je. Nedostatak je krhkost. Ne preporučuje se upotreba čak niti s manjim oštećenjima, jer se pojavljuje hrđa i štetne tvari ulaze u tijelo.

2. Nehrđajući čelik – takvo posiđe ima visoku otpornost na oksidaciju. Hrana u njemu zadržava svoja korisna svojstva bez gubitka vitamina i okusa. U njemu možete dugo kuhati, ali i čuvati hranu.

3. Keramika – keramičko posuđe je sigurno za zdravlje, u njemu možete kuhati i peći, ali ne na otvorenoj vatri. Nedostaci – upija vodu, masti i mirise. Vrlo krhko, ne podnosi oštru promjenu temperature.

4. Lijevano željezo – dokazano mnogim generacijama, sigurno, izdržljivo i prikladno posuđe. Hrana u njemu ne izgara, pirja sa svih strana, stiče posebno ugodan okus. Posuđe od lijevanog željeza idealno je za dijetsku hranu.

5. Ekološko posudje – pravi se od bambusa, šećerne trske i škroba. Proizvođači tvrde da se ono u potpunosti raspada nakon šest mjeseci i da ne šteti okolišu. Koristi se za kuhanje u pećnici i spremanje pripremljene hrane u hladnjak.

6. Aluminij – u takvim je posudama zabranjeno kuhati mliječne ili kisele proizvode, gulaše ili pržiti proizvode. Bolje je kuhati u aluminijskim loncima što je manje moguće i uopće ne spremati hranu u njih.

6. Plastika je vrlo zgodan pribor, ali tvari oslobođene iz nje donose ozbiljnu štetu tijelu. Ni u kojem slučaju ne biste trebali pohranjivati proizvode u njega.

7. Melamin – ovaj stakleni pribor sadrži formaldehid, koji se oslobađa kada se zagrije i ošteti površina. Jaka je toksična i kancerogena tvar, izaziva ozbiljnu iritaciju dišnih putova i sluznica.

Eto pa razmislite hocemo li kuhati moderno ili zdravo.

econet.ru