Kako smanjiti stres?

Kako smanjiti svakodnevni stres?

Stres je skup. Veoma skup. Plaćate ga u obliku manjka energije, bolesti, čestih posjeta doktoru, a ponekad i eskapizmom.

Jedna od najbitnijih stvari koje možete učiniti za sebe (novčano i zdravstveno) jest pronaći način kako reducirati Vašu svakodnevnu razinu stresa. Neki od načina:
Vježbanje
Jako malo stvari Vam može pomoći kao odlazak u prirodu (ili dvoranu) na treniranje. Unesite sve svoje frustracije kroz žustro hodanje ili dizanjem utega. Budite svjesni napetosti koju držite u sebi i vježbanjem je postepeno transformirajte. Krajnji rezultat je da ćete ostati bez daha, ali i bez velikog komada stresa u Vama. A usput ćete imati i ljepše tijelo. Učinite to sada! Idite na šetnju od 30 minuta. Dok ste vani, promatrajte svijet oko sebe. Ukoliko razmišljate o uzrocima Vašeg stresa, to je u redu. Malo ubrzajte korak.

Odredite i zapišite Vaše vrijednosti i ciljeve
Kako Vam to može pomoći? Moći ćete sagledati manje stresne situacije kroz veći kontekst onoga što Vam je uistinu bitno i za što uistinu radite. Ne radite zato da zadovoljite svog šefa – to je samo nekoliko koraka dalje od puta prema Vašim većim ciljevima i vrijednostima koje imate. Učinite to sada! Otvorite program za pisanje teksta i zapišite pet stvari koje najviše cijenite u svome životu. Svakoj od tih stvari pripišite jedan cilj koji je s njom povezan. Razmislite malo o tome i kasnije se vratite listi da je revidirate.

Naspavajte se
Kada ste nenaspavani podložni ste stresu. Strpljenje Vam je na niskoj razini i razmišljate sporije. Stvari koje su prije bile lagane se sada čine iznimno teškima, ali očekivanja Vaših poslodavaca nisu nimalo niža. Možete sve to eliminirati tako da se dobro naspavate. Učinite to sada! Ne, nemojte zaspati za radnim stolom. Umjesto toga, idite danas ranije na spavanje. Dopustite svome bioritmu da Vas samo probudi umjesto alarma. Započnite svoj dan s tušem i doručkom i primijetite razliku.

Vodite dnevnik
Dijeljenje stvari koje nas frustriraju s drugima može biti moćno, ali često nemamo mogućnost podijeliti to s nekim. Između ostalog, prijatelji nisu Vaša kanta za emocionalno smeće, dijelite s njima pozitivne stvari. Najbolje rješenje je da započnete dnevnik i u njega unesete sve što vas frustrira. Otpuštanje emocija na taj način može biti uistinu katarzično, a papir Vam ništa neće prigovoriti (vježba djeluje bolje ukoliko ispisujete rukom nego tipkate). Nemojte kasnije čitati taj tekst – najbolje da ispisanu bilježnicu spalite ili bacite u reciklažu. Učinite to sada! Uzmite komad papira i započnite dnevnik. Ispišite ono što Vas frustira, ali također zapišite i ono na čemu ste danas zahvalni! Ponovite ovu vježbu svaki dan.

Molite ili meditirajte
Poznato je kako takve prakse imaju pozitivan učinak na psihu i tijelo, a na internetu možete pronaći mnoga znanstvena istraživanja koja to potvrđuju. Osim što ćete reducirati razinu stresa, imat ćete i bistre misli što će Vam pomoći kod drugih svakodnevnih zadataka. Učinite to sada! Utrošite nekoliko trenutaka za molitvu ili jednostavno zatvorite svoje oči i pokušajte isprazniti um od svih misli. Ostanite u tome stanju nekoliko minuta i osjetite ima li kakve razlike nakon svega. Izgradite kvalitetna prijateljstva i odnose Jedan od najboljih načina reduciranja stresa jest socijalizacija, odnosno, vrijeme koje provodite sa svojom obitelji i prijateljima. Takva praksa će otopiti stres u Vašem životu. Odredite da barem jednom tjedno odete na neku vrstu druženja. Učinite to sada! Nazovite svoje prijatelje i dogovorite kavu koju odgađate već duže vrijeme ili skuhajte večeru za njih.

Nabavite ljubimca
Ako volite životinje, kućni ljubimac može biti nevjerojatan izvor sreće u Vašem životu. Uzmite u obzir da ćete morati voditi propisnu brigu o njemu tako da dobro promislite koju životinju biste uzeli. Učinite to sada! Pronađite obližnje sklonište za životinje i pogledajte možete li naći mačku ili psa koji Vam se sviđaju.

Volontirajte
Gotovo svaka zajednica ima velike potrebe za volonterskom radnom snagom. Pomažite u skloništu za životinje, vodite brigu o djeci, sudjelujte u akcijama čišćenja parkova, skupljajte donacije za one kojima je potrebno, ponudite svoje poslovne vještine nekoj udruzi i sl. Učinite to sada! Istražite koje su Vam mogućnosti za volontiranje u lokalnoj zajednici.

Istežite se
Istezanje reducira stres u Vašem tijelu. Osim toga, direktno utječe na prevenciju ozljeda te reducira bol. Na kraju, daje uistinu dobar osjećaj. Uvedite to kao rutinsku naviku više puta dnevno. Učinite to sada! Napravite par bazičnih vježbi istezanja. Postoje i mnoge vježbe koje su prilagođene za rad pri stolu tako da to možete učiniti i na poslu.

Promijenite svoje okruženje
Putovanje je tipičan primjer ovakve vježbe. No, obična vožnja po mirnoj cesti ili izlet u prirodu na jedan dan Vam isto tako mogu pomoći. Okruženje snažno utječe na ljude te samim time bivanje u stresnom okruženju može biti veoma teško. Promjena okruženja je odličan način kako se nositi s tim problemom. Učinite to sada! Otiđite preko vikenda u neki nacionalni park, na planinarenje ili nešto slično. Zapakirajte sendiviče i uživajte u jesenskim bojama prirode.

Osujetite „Hrčak sindrom“
Život u pregomilanom prostoru može biti naporan zbog nereda i previše podražaja. Također, pronalazak tražene stvari može biti veoma naporan. Najlakši način da to riješite jest da bacite što više stvari koje Vam nisu potrebne. Dio poklonite, a ostalo bacite. Učinite to sada! Prođite kroz svoj dom i za svaku stvar se zapitajte da li je to nešto što uistinu trebate ili nešto što samo bezveze zauzima prostor. Ako ćete biti iskreni prema sebi, bacit ćete mnogo toga što Vam je nepotrebno.

Isključite TV
Svaki put kad gledate TV umrtvljujete svoje tijelo, a također neprestavno doživljavate neku vrstu emocionalnih reakcija. To mogu biti ljutnja, tuga, uzbuđenje i sl. Oglasi to stalno pokušavaju postići, kao i vijesti. Pokušajte isključiti TV i učiniti nešto drugo. Učinite to sada! Učinite ove večeri nešto što ne uključuje TV. Vidite možete li to ponoviti sljedeću večer pa onda opet večer nakon te.
Izvor: Honorarni-posao.com

Leave a Reply