Ne mozete kontrolisati sutra ili juce 

Ne mozete kontrolisati sutra ili juče. Danas je vasa jedina briga! 

Da biste popravili svoj licni zivot, morate napraviti plano upravljanja vremenom. U taj plan ukljucite svoje svakodnevne aktivnosti, posao i zabavu, opuštanje, vrijeme i porodicu. Kad postavljate vremenske planove, mudro trošite svoje vrijeme. Naučite živjeti za sada, umjesto za sutra ili za juče.

Dok formulišete svoje planove, razmislite kako ćete se odnositi prema svijetu oko sebe. Ako se zamarate tuđim potezima, gubite svoje vrijeme. Ako morate provesti mnogo vremena na poslu, onda vježbajte rad s kolegama. Kada naučite poštovati druge, raditi u timu i pokušate se slagati sa drugima, svima je život bolji. Nemojte drugima zagorčavati život. Vratiće vam se kao bumerang. 

Licni rast i razvoj

Svakog dana trebate odabrati nekoliko novih strategija koje vam pomažu da poboljšate svoj lični život. Na primjer metaforički rečeno, ako svakodnevno konzumirate samo jednu čaše vode, pređite na dvije. Mislite na svoje zdravlje i unaprijedite svoj lični život. Ako ne vježbate, planirajte danas hodati bar pola sata. Planirajte vježbati hodanje svaki dan. Što više truda uložite u izgradnju pozitivnog, više ćete dobiti od svojih djela.

Samo vjera bez djela je mrtva.

Ako pohađate školu ili radite duže vrijeme, naučite upravljati i svojim vremenom. Sve je do organizacije. Prezaposlenost vas ne vodi nigdje osim do lošeg zdravlja. Morate izdvojiti vrijeme za sebe. Tokom radnog vremena možete naučiti prvo rješavati složene probleme i prvo se baviti dosadnim stavkama kako biste uklonili stres koji vam donosi radni dan. Poslije pređite na lakše zadatke. 
Ne odgađajte ono što možete danas učiniti! 

Završite obaveze odmah, nadoknadite preskočeno i gledajte kako rastete iz dana u dan. 

Savjeti za opuštanje:
Možete se istegnuti ujutro kada ustanete i ponoviti to vise puta u toku dana. 
Jednom kada naučite kako se opustiti, možete pronaći načine kako smanjiti izgubljeno vrijeme. Na primjer, naveče možete spremiti odjeću za sljedeći dan, pripremiti ono što će vam trebati sutra, da uštedite svoje vrijeme. Kad redukujete izgubljeno vrijeme, naći ćete više vremena za produktivnost.

Odlažete li?
Ako je tako, prestanite. Prokrastinacija troši vrijeme i stvara stres. Umjesto da neprekidno odlažete, učinite ono što trebate sada. Bit ćete zadivljeni slobodnim vremenom koje će vam preostati, kada prestanete sa odugovlačenjem. 
Provodite li mnogo vremena uz  telefon?!
Ako je to slučaj, tada formirate naviku koja će vas odvesti do odugovlačenja, gubljenja vremena i odlaganja stvari. Zaboravite ponekad telefon i iako izgleda smiješno, postavite vremensko ograničenje za korištenje telefona. 

Naučite ponekad reci Ne!

Reći ponekad Ne je pozitivan stav koji vas vodi do uspjeha. Ako kažete Da svakoj osobi i zadatku koji vam troše vrijeme, izgubit ćete dragocjeno vrijeme za sebe. Nemojte dozvoljavati da vas problemi drugih usporavaju u ostvarenju vasih snova.

Sretno.