Legenda o tulipanima

 ​​​​​​Jednom davno postojala je zemlja cvijeća i čarolija, gdje je oživjela priča o hiljadu i jednoj noći. Postojala je zemlja u kojoj su zaljubljeni muškarci birali senzualni poljski cvijet kako bi odali počast svojim ženama kao zalog vječne ljubavi.

Ovaj čarobni cvijet rođen je u tužnoj i vječnoj ljubavi između mladog Širina i prekrasne Ferhade. Jednog dana Širin je otišao, njegova ljubav ga je čekala, ali dani su prolazili, a on se nije vratio, tako da je jedne večeri Ferhada otišla u pustinju u nadi da će ga pronaći, ali jedino što je pronašla bili su umor i bol koji su učinili da padne na oštro kamenje. Uništena od bola i rana, Ferhada je počela da plače, a suze su bile pomješane sa krvlju njenih rana i okupale zemlju iz koje su rođeni prvi tulipani.

​Od tada svakog proljeća ovi cvjetovi se vraćaju u zemljama Persije u sjećanje na ovu nesretnu ljubav.

U Persiji (današnji Iran) tulipani spontano rastu i njihov šarm je bio protagonist mnogih priča i legendi, od ljubavne priče hiljadu i jedne noći do tradicije harema, prema kojoj je maharadža bacao crveni tulipan izabranoj za tu noć.

Dugo vremena tulipan je ostao tajna bliskoistočnih zemalja na kojima je spontano rastao, zatim je stigao u Tursku, a odatle 1554. godine otkrio ga je austrijski ambasador koji ga je donio u Beč, a kasnije je stigao iz Austrije u Pariz  i konačno u Holandiju. 

Postoje mnoge legende koje se vrte oko njega, neki tvrde da je rođen iz krvi djevojke zbog nesrećne ljubav, drugi ga prepoznaju kao cvijet iz vrtova harema koji je posvećivan ljubavima, u svakom slučaju jedno je sigurno, to je cvijet ljubavi.
Jordana Pagliaran

Leave a Reply