Kako poporaviti raspoloženje?

Svima nam se dešava da katkad budemo neraspoloženi i mrzovoljni. Uzroci ovome mogu biti različiti – od naizgled banalnih razloga poput onog opisanog frazom „ustajanja na lijevu nogu“, do možda loših vijesti koje smo čuli tog dana ili fizičke isrcpljenosti i bolesti.

Kakav god da je uzrok našeg lošeg raspoloženja (osim ako nisu u pitanju simptomi kliničke depresije), postoji više dobrih načina da ga na brzinu popravite i povratite životni optimizam.

Evo nekoliko njih:

  1. Ispravi stav

Ukoliko se do sada niste uvjerili u to, evo prilike da provjerite u praksi tvrdnju da unutrašnje emotivno stanje zavisi uveliko i od spoljašnjeg držanja. Zabacite ramena i ispravite se, udahnite duboko nekoliko puta i nasmješite se, ako treba i na silu. Pokušajte ovakvo držanje i izraz lica da zadržite neko vreme i vidjećete ubrzo kako vam se sa tjelesnim popravlja i mentalni stav.

2. Ispravi razmišljanje

„Moć pozitivnog razmišljanja“ postala je već otrcana fraza zahvaljujući poplavi naslova pop-psihologije, ali neosporna činjenica je da dobre i pozitivne misli rađaju iste takve emocije, pa i djela. Ako si prepokupiran sumornim mislima zbog životnih problema koji ti ne daju mira, odvoji vrijeme za sebe da se distanciraš od njih i zamijeniš ih nečim lijepim. Sjedi na neko mirno i prijatno mjesto. Opusti tijelo i udahni duboko nekoliko puta. Zamisli događaj ili mjesto iz svog života gdje ti je naročito bilo prijatno i prizovi lijepe misli i emocije. Ti imaš dar da kreiraš sopstvene misli i da ih oživiš, iskoristi ga sebi na dobro.

3. Postavi ciljeve

Lična inicijativa i fokusiranje na životne ciljeve mogu povećati nivo dopamina u mozgu koji je neurotransmiter zadužen, između ostalog, za osjećaj zadovoljstva i euforije. On takođe smatra da su ljudi koji su orijentisani na postizanje ciljeva ne samo motivisaniji nego generalno sretniji i zadovoljniji.

Uzmi papir i olovku i zapiši tri cilja čije ostvarenje bi ti donijelo ličnu ili profesionalnu korist i satisfakciju. Neka sva tri cilja budu kratkoročna i realno ostvariva. Zatim ih razloži na tri koraka za realizaciju od kojih prvi već tog momenta možeš krenuti da sprovodiš.

4. Pozovi prijatelja

Ponekad je dovoljno da nas neko samo potapše po ramenu i kaže „daj ne zezaj, nije to ništa!“, pa da nam isti čas popravi raspoloženje. Socijalna podrška kao bitan faktor prevazilaženja prelomnih životnih trenutaka odavno je uočena od strane psihologa. Dakle, pozovi najboljeg drugara, podijeli sa njim svoje probleme i izađite zajedno među ljude – na piće, šetnju ili rekreaciju

5. Odradi trening

Naše tijelo ima prirodnu sposobnost da se izbori sa stresom i fizičkim bolom preko lučenja određenih supstanci. Pored hormona za koje svi znamo, važnu ulogu igraju i endorfini koji spadaju u grupu neurotransmitera a imaju dejstvo slično opijatima – smanjuju osjećaj bola i popravljaju raspoloženje!

Najjednostavniji i najzdraviji način da stimulišete lučenje endorfina jeste intenzivan fizički napor. Pravac: trčanje, teretana, fudbal sa drugarima, spremanje garaže, cepanje drva za zimu…

6. Pojedi pravu hranu

Kao i dobar trening, pravilno odabrana hrana može da vam popravi raspoloženje. Određeni sastojci u hrani mogu donekle podići nivo serotonina koji je još jedan u nizu neurotransmitera zaduženih za dobro raspoloženje. Hronično niski nivoi serotonina se vezuju za pojavu depresije. Najzgodniji izbor bi mogla biti crna čokolada bogata kakaom koji sadrži aminokiselinu triptofan – jer učestvuje u produkciji serotonina, a uz to je bogata i antioksidantima. Dalje, sladak ukus šećera moguće stimuliše i druge hemijske mehanizme u mozgu, poput dopaminskih – što objašnjava zašto posežemo za hranom i slatkišima kada se loše osjećamo. Birajte tamnu čokoladu sa preko 70% kakaoa.

Pored ovoga, ishrana bogata ribom (losos, haringa, tuna, sardine) i lanenim uljem sadrži značajne količine omega 3 masnih kiselina koje se nalaze u značajnoj koncentraciji u mozgu i važne su za kognitivne funkcije. Neke studije pokazuju da ove „zdrave“ masti mogu umanjiti simptome depresije.

7. Odaberi dobru knjigu

Izvor: Muški magazin

Leave a Reply