Bademi nisu kalorijske bombe – Uvrstite ih u svoju ishranu

Zdravstvene prednosti badema 

Orašasti plodovi su nezaobilazan dio naše ishrane, bili one grickalice ili dodatak jelima. U skupinu orašastih plodova spadaju i bademi. Neki smatraju bademe kalorijskim bombama koje obiluju masnoćama. Zato ih mnogi ljudi izbjegavaju kada su na dijetama. No, orašasti plodovi sadrže zdrave masnoće – omega 3 masne kiseline koje su vrlo važne za srce i krvne sudove. Bademi imaju mnoge zdravstvene prednosti zbog kojih bi trebali biti dio nase svakodnevne ishrane.

Štite od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa

Svakodnevna konzumacija badema štiti srce i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Bademi mogu poboljšati osjetljivost organizma na inzulin zbog čega su odlični saveznici u borbi protiv secerne bolesti. Osim toga, smanjuju razinu lošeg (LDL) holesterola i pomažu regulirati šećer u krvi.

Povećavaju energiju i koncentraciju

Bademi pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi i tako osiguravaju dovoljno energije tokom dana. Sadrže vrlo korisne nezasićene masne kiseline, proteine, vlakna i vitamin E. Tokom radnog vremena posegnite za šakom badema koji će imati pozitivan učinak na raspoloženje i vase mentalne funkcije.

Pomažu u mršavljenju

Bademi sadrže polinezasićene i mononezasićene masti. Obje masti pomažu spriječiti prejedanje. Istraživanja su pokazala da ovi orašasti plodovi potiskuju osjećaj gladi. S obzirom da imaju visoki udio magnezija, bademi su ključna komponenta za izgradnju mišića. Studija objavljena od strane Journal American Heart Association pokazala je da bademi mogu pomoći u sagorijevanju sala oko trbuha.

Smanjuju apetit

Već nekoliko sati nakon doručka osjećate glad, a ručak je još daleko. Šaka badema će vas zasititi do sljedećeg obroka i spriječiti prejedanje. Studija iz 2015. u European Journal of Nutrition je pratila žene koje su jele bademe kao međuobrok i žene koje nisu uopće imale međuobrok. Nakon 3 dana, žene koje su jele bademe za međuobrok osjećale su se sitije i manje su jele za ručak i večeru.

Popravljaju raspoloženje

Bademi su bogati tirozinom koji je jedan od najvažnijih tvari u procesu proizvodnje dopamina koji je povezan s dobrim raspoloženjem.

Poboljšavaju pamćenje

Budući da su ovi orašasti plodovi bogati omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima, poboljšavaju rad mozga, a time i funkciju pamćenja.

kiwi.hr

Leave a Reply