10 namirnica koje ciste jetru

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu, jetra, zapravo ima funkciju filtera. Ona čisti organizam od štetnih sastojaka, prvenstveno toksina, koji mogu uticati na cjelokupno zdravlje. Kako biste joj pomogli da što bolje i što efikasnije funkcioniše, bilo bi i više nego poželjno da konzumirate sljedeće namirnice.

Bijeli luk

Bijeli luk ima sposobnost da aktivira enzime koji jetri pomažu da “izbaci” toksine iz organizma. Pored toga, on je i veoma bogat izvor selena i alicina, dva prirodna sastojka koji čiste jetru i poboljšavaju imunitet.

Grejpfrut

Prepun vitamina C i antioksidanata, grejpfrut poboljšava prirodni proces čišćenja jetre. Mala čaša svježe cijeđenog soka od grejpfruta povećava proizvodnju enzima koji pomažu pri izbacivanju kancerogenih i drugih toksina iz organizma.

Cvekla

Stari Rimljani su je koristili kao afrodizijak, ali kako ona pomaže kod čišćenja jetre? Cvekla je veoma bogat izvor beta-karotena koji je i više nego dobar za čišćenje, ali i zdravlje jetre. PS: kad god je to moguće, izbjegavajte fabrički proizvedenu salatu od cvekle. Najbolje je da je kupite svježu i pravite po želji – da je skuhate pa začinite, narendate svježu ili da iscijedite njen sok.

Zeleni čaj

Neki ga ne vole, ali je činjenica da zeleni čaj sadrži mnoštvo antioksidanata i drugih jedinjenja pogodnih za cjelokupno zdravlje. Najpoznatiji antioksidanti koje zeleni čaj sadrži nazivaju se katehinima, a direktno su odgovorni za eliminisanje slobodnih radikala i izbacivanje toksina iz organizma.

Lisnato povrće

Sve vrste lisnatog povrća zelene boje odlične su za cjelokupno zdravlje. Blitva, špinat i zelena salata su najpopularnije. Lisnato povrće sadrži velike količine hlorofila koji pomaže u eliminisanju toksina iz organizma. Ove vrste povrća možete konzumirati na više načina – svježe, barene, kuhane ili čak možete iscijediti sok.

Avokado

Avokado je prirodni izvor antioksidanata, uključujući i glutation, antioksidant koji čisti organizam transportovanjem štetnih toksina. Ovdje pogledajte i odličnu salatu u kojoj je jedan od sastojaka upravo avokado.

Jabuke

Jabuke su toliko potcijenjene! One sadrže veoma visok nivo prirodnih, rastvorljivih vlakana i vitamina koji, između ostalog, pomažu izbacivanje toksina iz organizma. Odlična su namirnica za cjelokupno zdravlje, ali i za čišćenje jetre.

Maslinovo ulje

Djevičansko maslinovo ulje koristite u kuhanju, a ekstra djevičansko za salate. Obje vrste pomažu organizmu pružajući mu lipidnu bazu koja može da “usisa” štetne toksine. Na ovaj način sprečava se preopterećenje jetre od kojeg pati veoma veliki broj žena i muškaraca.

Limun

Sok od jednog limuna u kombinaciji sa čašom tople vode odmah ujutro odličan je način da započnete dan i da od jutarnjih sati pomognete vašoj jetri. Kiselost limuna “budi” nerve i aktivira hormone jetre i probavnog trakta. Ovdje pogledajte i 8 razloga zbog kojih biste pomenuti napitak trebali uvrstiti u redovnu ishranu.

Kurkuma

Ovaj divni začin ne samo da pomaže kod izgleda vaše kože već pomaže i u otklanjanju poremećaja u ćelijama vašeg organizma. Kurkuma sadrži mnogobrojne hranjive materije i antioksidante koji, osim što pomažu u čišćenju jetre, sprečavaju i nastanak upalnih procesa u organizmu.

Autor: minimagazin.info

Leave a Reply