Simptomi policističnih jajnika

Danas sve veci broj zena pogadja sindrom policisticnih jajnika, baš kao i problemi u radu štitne zlijezde. Policisticni jajnici nisu bolest ogranicena samo na jajnik. To je sindrom koji pogadja vise organa.

Simptomi koji upucuju na sindrom policisticnih jajnika su: poremecaj menstruacionog ciklusa, akne, pojacana dlakavost,gojaznost i neplodnost. Neprepoznat i nelijecen PCOS obicno dovedi do razvoja secerne bolesti, kao i tromboembolijskih komplikacija.


Što su policistični jajnici? 

To je bolest ili stanje koje obuhvata veliki broj žena, a pored toga što može dovesti do problema s menstruacijom, ujedno dovode do poremećenog stanja u radu velikog broja hormona. Neke bi žene mogle zbog toga imati problema sa izgledom, a ako se ne liječi na vrijeme dovodi do ozbiljnijih problema: srčanih komplikacija, a kod nekih i do razvoja secerne bolesti.

Važno je na vrijeme uočiti simptome kako bi što prije mogli reagovati i početi lijecenje da ne dođe do ozbiljnijih komplikacija. Među najčešćim simptomima su poteškoće u plodnosti, prištići, pojačana dlakavost na određenim dijelovima tijela i depresija.

Primijetite li spomenute promjene na tijelu od kojih neke mogu biti izraženije, to ne znači da treba paničariti. Potrebno je otići kod ljekara koji će vas uputiti ginekologu i endokrinologu nakon čega ćete dobiti terapiju. Možda će vas uputiti na još neke dodatne preglede, ali sve kako bi se što bolje odredio način liječenja.

Ponekad se stanje može otkriti tokom redovnog ultrazvučnog pregleda kod ginekologa, kada je moguće uočiti drugačiji izgled jajnika koji pomalo podsjeća na biser.

Policistični jajnici se obično javljaju u vrijeme kada nastupi prva menstruacija, a može se dogoditi i u odrasloj dobi, odnosno bilo kada za vrijeme reproduktivne dobi. Doktori su mišljenja kako većina žena koja ne može zatrudnjeti ima PCOS (sindrom policističnih jajnika). Radi se o skupini žena koje imaju neredovite cikluse, pojacanu dlakavost i masnu kožu.

Što se može dogoditi ako se ne počne s liječenjem na vrijeme?

Ukoliko se određeni znakovi ignorisu i ne poduzme se ništa po pitanju liječenja, moguće je da će doći do ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija. Pored srčanih problema, ne treba zaboraviti na anemiju, prekomjernu težinu, češće spontane pobačaje, ali i znacajno veći rizik od raka jajnika.

Dobro je odlaziti na redovne preglede i tako ne dozvoliti ugrožavanje zdravlja koje uvijek treba biti na prvom mjestu. Sindrom PCO-a je prisutan cijeli život i zato mu treba pristupiti ozbiljno.

Autor: S.Š.

http://www.savjetnica.com/simptomi-policisticnih-jajnika/

Leave a Reply