Znate li koliko je pivski kvasac zdrav?

Pivski kvasac je izuzetno zdrav. Ima mnogobrojna ljekovita svojstva. Pivski kvasac usporava starenje, ublažava stres, reguliše holesterol, neguje kožu, jača kosu i nokte, a i prirodni je antibiotik.

Pivski kvasac se nekada koristio samo za proizvodnju piva, a tek kasnije i za pravljenje hljeba i napitaka. Ljekovita svojstva pivskog kvasca su otkrivena jos u 16. vijeku, kada dobija epitet „božanskog“ lijeka. To ne čudi budući da je prava riznica hranljivih sastojaka, bjelančevina, aminokiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligoelemenata i vitamina.

kvasac

Usporava starenje

Pored velike količine vitamina B, sadrži i selen koji usporava starenje, hrom za prevenciju secerne bolesti i infarkta i glutamin, koji eliminiše štetne materije.

Ublažava stres

Osim vitamina B kompleksa, sadrži i magnezijum koji djeluje protiv stresa, kalcijum protiv osteoporoze, gvožđe protiv anemije. Pošto su u njemu zastupljeni uglavnom tzv. složeni šećeri, može da se koristi i u ishrani dijabetičara.

Reguliše holesterol

Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji s medom i jabukovim sirćetom (jedna supena kašika dnevno). Koristi se i u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje, upale jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i tegobe u menopauzi.

Prirodni antibiotik

Kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče efekat korisnih bakterija za dobar rad crijeva. Samo jedna supena kašika pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe našeg organizma.

Njeguje kožu, jača kosu i nokte

Pomaže u liječenju akni, efikasan je kod ekcema, upala i infekcija kože. Takođe jača zube, kosu i nokte, djeluje antikancerogeno i eliminiše štetne materije iz organizma. Jednom u 15 dana napravite hranljivu masku, kašičicu kvasca razmutite u isto toliko mlijeka i nanesite na lice. Ostavite da stoji oko 30 minuta, dok se ne osuši, a zatim isperite toplom vodom.

(Večernje novosti)

Serbian Forum

Leave a Reply