Kako prepoznati problem sa štitnom žlijezdom?

Jeste li primjetili da ste stalno umorni kroz cijeli dan? Muči li gubitak kose, gomilanje kila, a jedete uvijek isto? Jeste li možda neobjašnjivo tjeskobni i uznemireni? Znojite li se i kada niste fizički aktivni? Ako se prepoznajete u nekim od ovih simptoma, postoji mogućnost da vas muči rad štitnjače koja je jedna od bitnijih hormonalnih žlijezda kod žena.


Danas sve više mladih žena muči problem rada štitnjače, a uzroci tomu su današnji način života, prehrane i naravno, sveprisutni stres. No prije nego kažemo koji su simptomi problema rada štitnjače, reći ćemo nekoliko riječi o ovoj žlijezdi.

Štitnjača je žlijezda u obliku leptira i nalazi se na području vrata. Ona proizvodi hormone koji kontroliraju metabolizam. Ona je zaslužna za regulaciju sustava proizvodnje energije. Ako je rad štitnjače poremećen, to može ubrzati ili usporiti metabolizam. Bilo da se radi o višku ili manjku hormona, izazvat će brojne probleme u organizmu.

Ako sumnjate u poremećaj štitnjače, krvnim pretragama se to može utvrditi. Osim toga, može se napraviti i ultrazvuk štitnjače ako ima indikacija za to, a može se napraviti i njena punkcija ili biopsija pod kontrolom ultrazvuka.

Probleme sa funkcijom stitne zlijezde imaju mnoge žene u kasnijim godinama, a one to najcesce ne prepoznaju na vrijeme.

Najočitiji simptom koji govori u prilog disfunkcije stitnjace  je nagli gubitak ili dobijanje u tjelesnoj tezini. Gubitak kilograma je cesto povezan sa povecanom produkcijom hormona stitne zlijezde, sto se zove hipertireoza. Obicno su prateci simptomi prekomjerno znojenje, lupanje srca, opadanje kose i protruzija (izbocenost) ocnih jabucica. 

Ako se tjelesna težina poveća, znači da je premalo lučenje hormonal stitne zlijezde sto se zove hipotireoza. Prateci simptomi su: umor, pospanost, osjecaj hladnoce, usporen rad srca.

Da imate problema sa štitnjačom možete prepoznati i po oticnju vrata  području štitnjače. Takvo povećanje se zove “guša”, a može se pojaviti i kod hipotireoze i hipertireoze. Ponekad se povećanje štitnjače javlja zbog raka I’ve zlijezde. Svaki cvor u projekciji stitne zlijezde i vrata je ozbiljan razlog za posjetu ljekaru.

Hormoni štitnjače su veliki krivci za promjene raspoloženja i razinu energije u organizmu. Ako patite od hipotireoze osjećat ćete depresiju, tromost i konstantni umor. Ako patite od hipertireoze imat ćete osjećaj tjeskobe, nemir, nervozu i loše ćete spavati.

Poremecaji stitne zlijezde se relativno uspjesno lijece, ali je izuzetno vazno prepoznati simptome u pravo vrijeme.

http://savjetnica.com

Problemi sa štitnjačom

Leave a Reply