Deset namirnica koje će ukloniti otrove iz tijela

Upravo kao što i prostor u kojem živimo treba veliko proljetno čišćenje ne bi li smo ga oslobodili svih nepotrebnih stvari, tako se i naš organizam detoksifikacijom oslobađa svih štetnih i suvišnih tvari.

Kako bi jetra, naš najveći saveznik u pročišćavanju organizma, lakše i bolje obavljala svoj posao povremeno treba i našu pomoć, prenosi Zadovoljna.hr. Što je veća sklonost masnoj i začinjenoj hrani te alkoholu detoksifikacija se treba provoditi što češće. ‘Čistom’ hranom osvježit ćete ne samo svoju probavu i krvnu sliku već i cjelokupno stanje vašeg tijela i duha.

ocf3S6M

1. Zeleno lisnato povrće
U zeleno lisnato povrće ubraja se radić, kelj, poriluk, zelena salata, blitva i matovilac. Kad god je moguće jedite ga sirovo, a ukoliko je termička obrada potrebna, kuhajte ga na pari kako bi sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Klorofil iz ove vrste povrća pomaže tijelu ukloniti toksine iz okoliša i ujedno je glavni saveznik jetre.

2. Limun
Tekućinom se tijelo pere iznutra. ‘Tuširanje’ će biti dosta efikasnije ako umjesto vode povremeno popijete limunadu bez šećera. Vitamin C otapa toksine u vodi zbog čega lakše izlaze iz tijela.

3. Potočarka
Stavite šaku potočarke u salatu, supu ili sendviče. Mada nije tako čest gost naših tanjira, bogatsvo minerala i dijuretski efekat morali bi joj osigurati redovitije korištenje u pripremi jela.

4. Bijeli luk
Često istican i kao čudo prirode, bijeli luk ima izrazito antibakterijsko i antivirusno djelovanje. U detoksifikaciji učestvuje aktiviranjem enzima koji pomažu radu jetre.

5. Zeleni čaj
Osim što je jakog antioksidativnog djelovanja jedan je od najzdavijih tekućina koje možete unijeti u organizam. Dodatni bonus katehina koji se u njemu nalazi je ubrzavanje rada jetre.

6. Klice brokule
Ove klice imaju 30 do 50 puta jače antokancerogeno djelovanje od brokule koja je i sama jedna od najjačih antioksidansa.

7. Sjemenke sezama
Na spisku naj detox namirnica nalaze se zbog toga što uspješno smanjuju negativan uticaj alkohola i drugih hemikalija na jetru. Možete ga koristiti kao dodatak salatama ili mesu.

8. Kupus
U jetri se nalaze dva tipa detoksifirajućeg enzima. Kupus efektivno djeluje na obadva.

9. Trputac
Trputac je biljka bogata topivim vlaknima. Upija toksine i holesterol koji se lakše izbaciju iz organizma. Možete ga pronaći u obliku praha koji se stavlja u napitak koji će između ostaloga pomoći i probavi.

10. Voće, voće, voće
Sve vrste voća bogate su navedenim tvarima: vitaminom C, antioksidansima i korisnim vlaknima. Lako ga je nabaviti, a zaista nije teško uzivati malinama, kiviju ili ananasu.

Leave a Reply