Kako popraviti samopouzdanje?

Jeste li dovoljno sigurni u sebe ?

Među najvažnijim stvarima bitnim za uspjeh u životu su vaše samopouzdanje i sigurnost u sebe. To je nešto za čime bi trebali aktivno tragati. Nažalost, većina nas gleda vanjske indikatore poput toga kako ljudi reagiraju na ono što kažemo ili učinimo, a zaboravljamo da na te vanjske indikatore utječe onaj koji reagira, sa svojim vlastitim iskustvom i očekivanjima. Kako ne možemo utjecati na to, bitno je da izgradimo samopouzdanje iznutra. Jednom kad znamo koliko vrijedimo i tko smo, vanjski će se svijet prilagoditi.

image

Budite svjesni svojih prednosti
Koje aspekte svoje osobnosti volite? U čemu ste dobri? Koje su vaše prednosti? Navedite barem 10 pozitivnih atributa prije nego nastavite sa slijedećim korakom. Ovu listu imajte u blizini cijelo vrijeme i pročitajte je kad se osjećate manje vrijedno.

Budite pozitivni i optimistični
Znate pjesmu: “Always look on the bright side of life”? Počnite živjeti u skladu sa riječima te pjesme i prestanite negativno razmišljati o tome gdje ste danas. Umjesto toga osvrnite se na sve ono što ste već ostvarili u životu i vizualizirajte si sve što vas još očekuje.

Budite zahvalni
Svaku večer i svako jutro zahvalite se za sve što imate i za posebne stvari koje su vam se dogodile u proteklih 24 sata. Začudit ćete se za koliko stvari možete biti zahvalni. Čak i kad izgleda kao da vam ništa ne ide od ruke možete biti zahvalni za to što ste živi, što imate krov nad glavom, dovoljno hrane i čiste vode za piće i sl. Većinu stvari uzimamo zdravo za gotovo. Ozbiljno shvatite ovu vježbu jer vam uistinu može promijeniti život.

Postavite pametne ciljeve za sve svoje planove
Zapišite svoje ciljeve, snove i želje sa čim više detalja. Zatim ih posložite prema prioritetima i počnite odmah raditi na prvom cilju, tako da ga podijelite u više manjih ostvarivih koraka. Svaki dan pročitajte svoju listu ciljeva i koraka, sve dok vam to ne postane nova navika. Označite i proslavite svaki ostvareni cilj.

Budite proaktivni
Nemojte čekati da vam se stvari dogode, umjesto toga sami se pobrinite da se one dogode. Potaknite motiviranost i odlučnost zamišljanjem kako će sve izgledati nakon što ste ostvarili ono što ste si zacrtali. Obznanite drugima svoje planove i načine na koje vam mogu pomoći u njihovom ostvarenju.

Pobrinite se da se svaka osoba osjeća kao da je bitna
Puno samopouzdanja znači da se dobro osjećate u svojoj koži. Pomažući drugima da se osjećaju dobro potaknut ćete svoje samopouzdanje, a pomognete li drugima da se osjećaju bitnima, s vremenom ćete vidjeti zapanjujuće rezultate u svom životu i u njihovim životima.

Družite se s pravim ljudima
Ponekad je potrebno poboljšati svoj krug utjecaja. Učlanite se u klubove, udruge ili organizacije poput Lions, Rotary i sl. u kojima ćete susresti uspješne ljude pune samopouzdanja. Dobri društveni kontakti vam mogu pomoći u poslovnom životu.

Pronađite ravnotežu u životu
Bavljenje sportom ili hobijima vam može poboljšati samopouzdanje. Isto tako može vam pomoći u očuvanju zdravlja. Zdravo tijelo i zdrav duh igraju bitnu ulogu u podizanju samopouzdanja i postizanju ravnoteže u životu.

Učite iz svojih grešaka
Svi mi griješimo i možemo se razočarati, što može rezultirati gubitkom samopouzdanja. Može nas isfrustrirati neostvarenje ciljeva i možemo početi sumnjati u svoje sposobnosti. Ništa od ovog vam neće pomoći. Ono što čini razliku između pobjednika i gubitnika je brzina kojom se oporave nakon poraza i što nauče iz svojih pogrešaka. Razočaranja i neuspjesi su dio života, a najbolji način da ih nadvladamo je da naučimo lekcije koje nam pružaju.

Podizanje samopouzdanja se ne dešava preko noći, no koristite li ove savjete, vidjet ćete pozitivnu promjenu. Vaše izboljšano samopouzdanje će vam pomoći u svim aspektima života. Osjetit ćete promjene u međuljudskim odnosima, karijeri i što je navažnije u stavu prema samoj sebi.

(B. H.)
relaxforum

Leave a Reply