Carobno “zlatno” mlijeko od kurkume

Još u drevnim zapisima Ayurvede spominje se ‘zlatno mlijeko’ od kurkume kao melem za dušu i tijelo. Iscjeljujuća svojstva ovog napitka su brojna zbog sastojaka koje sadrži, a čija sinergija pojačava pojedinačna ljekovita svojstva svakog pojedinačnog sastojka.

zlatno mlijeko

Imunološka bomba

Redovnom konzumacijom ovoga čaja potiče se probava, jača imunitet, cisti jetra, a u zadnje vrijeme govori se i o njegovoj mogućoj primjeni u prevenciji nekoliko vrsta karcinoma. 
‘Zlatno mlijeko’ ima i snazne antioksidativne osobine. Svojom toplinom, te u kombinaciji s ovim začinima i malo masnoće, maksimalno pojačava moć kurkume.

Postoji nekoliko načina na koje možeš napraviti ovaj napitak, a za svaki od njih će ti trebati: kurkuma, malo bibera, te nešto što sadrži masnoću za bolju apsorpciju ljekovitog kurkumina, poput mlijeka, kokosovog ulja i slično.

Navedeno uvijek možeš koristiti kao bazu, a začine i druge dodatke stavljati prema želji!

Tajno oružje – kurkumin

Kukrkuma sadrži 3% kurkumina, ljekovitog sastojka koji ju čini tako čarobno narančastom i koji krije niz zdravstvenih prednosti.

Kao tajno oružje u mršavljenju, kurkumin uspješno potiče probavu masti i šećera i pomaže ublažiti upale u organizmu. 

Zlatno mlijeko

Sastojci: 

– 2 dl mlijeka (organskog, bademovog, kokosovog, zobenog…)

– 1 mala kasika kurkume u prahu

– 1/2  male kasike cimeta

– prstohvat crnog bibera

– komadić oguljenog korijena đumbira ili 1/4 male kasicice đumbira u prahu

– prstohvat kajenskog papra (po želji)

– 1 mala kasika meda ili javorovog sirupa

Priprema:

Pomijesaj sve sastojke i prelij u serpu, pa zagrijavaj smjesu od 3 – 5 minuta na srednje jakoj vatri dok ne postane vruća, ali pazi da ne proključa!

Piti odmah. 

Prijatno.

Leave a Reply