Zašto je kurkuma zdrava?

Kurkuma je veliki prijatelj našeg zdravlja. Izuzetno je ukusna i jelima daje predivnu boju. Ukoliko je do sada niste probali, pravo je vrijeme da otkrijete magiju ovog čarobnog začina.

Kurkuma je začin koji dolazi iz Indije, žute boje i pomalo ljutog okusa. Danas je sve više dokaza da je kurkuma izuzetno zdrava posebno za osobe koje boluju od šećerne bolesti i oboljenja srca i krvnih sudova.

Kurkuma je jedan od najljekovitijih prirodnih začina.

Glavni sastojak kurkume je kurkumin.

Kurkumin ima antiupalno djelovanje. Presudan faktor u nastanku najvećeg broja hroničnih i degenerativnih bolesti je upala. U ovu vrstu oboljenja spadaju kardiovaskularne bolesti, alergije, šećerna bolest tip 2, Alchajmerova bolest i mnoge druge bolesti savremenog doba. Kurkumin zbog svojih antiupalnih osobina prevenira nastanak navedenih oboljenja. Kurkuma ima djelovanje kao mnogi lijekovi koje uzimamo protiv bolova i upale, kao što je ibuprofen. Ispoljava djelovanje slično navedenom lijeku, ali nema štetan efekat na želudac i bubrege.

Kurkuma u korjenu i u prahu je bogata antioksidansima. Ovaj začin obiluje vitaminima C i E.

Kurkuma otapa masnoće u krvi i smanjuje holesterol.

Kurkuma je odlična za smanjivanje nivoa lošeg holesterola (LDL) u krvi. Visok ukupni holesterol, smanjen nivo dobrog holesterola i povećan nivo lošeg holesterola oštećuju arterije i izazivaju bolesti srca i krvnih sudova.

Kurkuma sprečava stvaranje ugrušaka, odnosni tromboza u cirkulaciji.

Kurkuma usporava starenje mozga.

Stariji stanovnici ruralne Indije, koji jedu velike količine kurkume, imaju najnižu učestalost Alchajmerove bolesti u svijetu, posebno u poređenju sa Amerikancima kod kojih je učestalost viša za 4,4 puta. Na osnovu ovog podatka urađeno je istraživanje koje je pokazalo da kurkuma usporava proces starenja i smanjuje oštećenja mozga.

Kurkumin je pokazao odličan učinak u blokiranju produkcije i nakupljanja spojeva povezanih s preranim starenjem. Beta-amiloid je spoj vezan uz starenje mozga i razvoj Alchajmerove bolesti. Kurkumin smanjuje nakupljanje beta amiloida u našem tijelu.

Neka kurkuma od danas postane vaš omiljeni začin. Osim predivne tople boje koju će pokloniti vašoj hrani, vrlo brzo će popraviti nivo vaše energije.

Osobama koje boluju od šećerne bolesti tip 2, gdje su glavni elemenat oštećenje krvih sudova i osobama sa visokim lošim masnoćama u krvi, kurkuma treba da postane svakodnevni prijatelj. Danas u svijetu postoje lijekovi koji u sebi sadrže kurkumin, što još jednom potvrđuje da je kurkuma izuzetno ljekovit začin.

Leave a Reply