Koje mlijeko treba da pijemo?

Kad smo bili mali znali smo samo za kravlje i kozije mlijeko. Moderni trendovi donose cijeli niz atributa i revolucionarnih naziva za mlijeko, počevši od bademovog, sojinog, kokosovog i mnogih drugih vrsta mlijeka. Vjerujem da su mnogi od vas zbunjeni ovim zvučnim, pomalo egzotičnim imenima i da se baš kao i ja pitate: “Koje mlijeko treba da pijemo?”

mlijeko

Neki ljudi tvrde da mlijeko uopšte ne pripada ljudskoj ishrani, drugi pak vjeruju da je obavezna i višestruko korisna namirnica. Po čemu se kravlje mlijeko razlikuje od bademovog ili kokosovog mlijeka? Koje trebate piti?

U nastavku su prezentirane ečinjenice o pojedinim vrstama mlijeka sa svojim prednostima i nedostacima, nakon čega ćete moći samostalno odlučiti koje mlijeko i u kojoj mjeri piti.

Koje mlijeko treba da pijemo?

1. Kravlje mlijeko

Najčešći naš izbor je obično kravlje mlijeko. Na tržištu se može naći sa različitim procentima masti, obrano (bez masti), sa 1%, 2%, 3% ili neobrađeno punomasno mlijeko. Kravlje mlijeko je odličan izvor kalcija tako da pomaže jačanje kostiju. Također, svaka čaša mlijeka sadrži oko 8 grama proteina što je solidan poticaj za izgradnju mišića. Nedostatak kravljeg mlijeka je što sadrži laktozu na koju su mnogi alergični i koja uzrokuje niz negativnih nuspojava. Intolerancija na laktozu je prepreka za konzumiranje kravljeg mlijeka.
Kravlje mlijeko je životinjski proizvod i oni koji se odluče budu apsolutni vegetarijanci, vjerovatno ga neće piti. Također, ako pratite unos zasićenih masti, onda punomasno mlijeko ne bi trebao biti vaš izbor, jer sadrži znatan broj kalorija i masti.
Međutim, kravlje mlijeko je odlično za svakoga ko nema intoleranciju na laktozu i sve nas koji nemamo problema sa konzumiranjem namirnica životinjskog porijekla. Prilagođavanjem postotka masti (obrano, 1,2,3 %), kravlje mlijeko može biti redovan dio plana svake prehrane.

2. Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko je obično alternativa za vegetarijance i za one koji ne mogu piti kravlje mlijeko.
Jedna čaša ovog mlijeka sadrži:

• 60 kalorija
• 2.5 gr masti
• 7 gr šećera
• 1 gr proteina
• 8 gr ugljikohidrata

Mnogi se odluče za ovo mlijeko zbog ljepšeg i slađeg okusa u odnosu na kravlje. Također, sadrži i određenu dozu kalcija.

S druge strane bademovo mlijeko sadrži 60 kalorija po čaši, tako da nema neki idealan profil makronutrijenata za one koji nastoje smršati. Ne sadrži baš neku dozu proteina, a bogato je šećerom, eliminišući se sa liste namirnica za dijetu sa malom udjelom ugljikohidrata.

3. Kokosovo mlijeko

Još jedna alternativa kravljem mlijeku je kokosovo mlijeko.

Jedna čaša ovog mlijeka sadrži:

• 467 kalorija
• 50.5 gr masti
• 8 gr šećera
• 5 gr proteina
• 11 gr ugljikohidrata

Masti iz kokosa imaju i neke prednosti, npr. predstavljaju instant izvor energije za rad mišićnog tkiva. Dakle, za nekoga ko je veoma aktivan i ko se pridržava ishrane sa malom količinom ugljikohidrata, kokosovo mlijeko je idealno. Također, sadrži visok nivo kalija.

Nedostatak kokosovog mlijeka je velik broj kalorija koje sadrži i manjak kalcija. Savjet je da kokosovo mlijeko ne bi trebali razmatrati kao izvor proteina, već masti. I ako se odlučite uvrstiti ga u svakodnevnu ishranu, budite pažljivi sa količinom. U pogledu kalorija, četvrtina čaše koksovog mlijeka otprilike odgovara punoj čaši kravljeg.

Kome se preproučuje kokosovo mlijeko? Kokosovo mlijeko može koristiti onima koji nastoje izgubiti masti i steći mišiće, pod uslovom da unešena količina zadovoljava ukupan dnevni unos kalorija i spada u dio dodatka masti ishrani. Bez obzira na višak kalorija koje sadrži, kokosovo mlijeko je još uvijek korisno za gubitak masti jer tijelo iz njega izvlači instant energiju.

4. Sojino mlijeko

Sojino mlijeko je veoma poplurana varijanta mlijeka među vegetarijancima i onima koji imaju intoleranciju na laktozu. Može se kupiti sa raznim okusima. Nutritivne vrijednosti sojinog mlijeka odgovaraju kravljem mlijeku sa 2% masnoće.

Jedna čaša ovog mlijeka sadrži:

• 100 kalorija
• 4 gr masti
• 6 gr šećera
• 7 gr proteina
• 8 gr ugljikohidrata

Sojino mlijeko je bogato kalcijem i izvor je zdravih masti. Međutim, jedan od nedostataka sojinog mlijeka je da ima negativne učinke na muškarce, tako da bi oni izvor mlijeka trebali potražiti negdje drugo.

Sojino mlijeko je najbolje za vegetarijance i one koji se bore za unos kalcija. Ne sadrži holesterol tako da je odlično i za one koji prate idealan unos holesterola za normalnu funkciju srca.

Sada kada imate neke osnovne činjenice o mlijeku, možete donijeti vlastitu odluku koju vrstu i koliko mlijeka trebate piti.

izvor: body.ba

Leave a Reply