Kada odlučiš okrenuti drugi list onda to ne shvataj kao odustajanje!

Dođe ako nekada čovjeku voda do grla da poželi u svom životu okrenuti novi list i započeti nešto novo. No kada odlučiš okrenuti drugi list onda shvati da u koju god da priču poželiš ući nikada neće biti potpuno po tvome, jer ne živiš sam na ovome svijetu. Možda ćeš ostati okružen istim ljudima, ali ćeš moći postaviti nova pravila, pravila u kojima bolje štitiš sebe i sve ono što ti je vrijedno. 

Kada odlučiš okrenuti novi list shvati da nema potrebe otvarati ratove sa ljudima koji su ti nanijeli bol, dovoljno je okrenuti se i poći na svoju stranu, a oni neka ratuju sami sa sobom.

Kada odlučiš okrenuti drugi list onda to ne shvataj kao odustajanje, shvati to kao tvoj izbor da izbaciš sve ono što nije vrijedno tebe, bili to ljudi ili stvari, koliko god su oni predstavljali prioritet i jedinu opciju u tvom životu. 

Kada odlučiš okrenuti drugi list onda shvati da ne postoji zemlja sreće na ovom svijetu, postoji samo tvoj pokušaj da voliš sebe, ljude kojima je stalo do tebe i da nastojiš u miru i poštivanju živjeti s onima oko sebe.

Kada odlučiš okrenuti drugi list onda shvati da postoji gore stvari nego izgubiti ljude oko sebe, a to je izgubiti samoga sebe, prestati vjerovati u svoje potencijale, pomiriti se sa sudbinom s kojom nisi zadovoljan, prodati obraz i dušu i kriviti druge za sve probleme u svom životu. 

Kada odlučiš okrenuti drugi list onda shvati da na novoj stranici nećeš naći ništa novo ako si još vezan uz svoju prošlost i imaš potrebu da u njoj često boraviš.

Kada odlučiš okrenuti novi list onda shvati da čovjek moze pobjeći od svega i svačega, može se naviknuti na sve i svašta, ali od svoje prirode i savjesti može otići teško. Uvijek će biti nešto u njemu što ga vraća na stare odluke, što budu one stare emocije i što vrti iste misli. 

Obračunati se jednom treba, ali ne samo s onim oko nas, već prije svega s onim u sebi, tu smo pustili mnogo toga što nam ne čini dobro, što nam oduzima mir. Kada to riješimo – sve smo riješili.

Mario Žuvela 

Leave a Reply