6 načina na koje oštećujete srce, a da toga niste ni svjesni 

U većini slučajeva mislimo da radimo nešto dobro za svoje tijelo, ali šta ako to nije tako? Od nesigurnih gutljaja do kasnog odlaska na spavanje, donosimo vam šest navika koje treba izbjegavati kako bi poboljšali zdravlje srca.

image

Pretjerano vježbanje

Zašto je loše po srce: Postoji granica između vježbanja i prelaska svojih mogućnosti. Pretjerano opterećenje srca podiže broj otkucaja srca na nezdravi tempo.

Iako se možda čini da će vježbanje dva puta dnevno biti “dupla doza” zdravlja, zapravo samo povećavate rizik da umorite srce ili da padnete u nesvijest.

Zašto je loše po cjelokupno zdravlje: Pretjerano vježbanje ne dopušta vašem tijelu da se vrati u normalno stanje te se time povećava rizik od povreda.

S obzirom na to da dolazi do gubitka endorfina, može doći do promjena rapoloženja.

Nadoknađivanje sna

Zašto je loše po srce: Ako morate da “nadoknađujete” spavanje tokom svakog vikenda, to znači da ne spavate dovoljno tokom sedmice. Nedostatak sna povećava krvni pritisak te opterećuje vaše srce.

Zašto je loše po cjelokupno zdravlje: Ako neredovno i nedovoljno spavate, više ćete jesti, dobićete višak kilograma te ćete sve češće biti razdražljivi.

Nedostatak sna može da znači oslabljen imunološki sistem pa čak i manji mozak.

Konstantno brojanje kalorija

Zašto je loše po srce: Briga o svakoj i pojedinoj kaloriji može podići nivo stresa što je dodatno opterećenje za srce.

Neke niskokalorične namirnice nisu nužno zdrave za srce (kao što su “dijetalni” sokovi koji pocećavaju rizik od moždanog udara).

Zašto je loše po cjelokupno zdravlje: Briga o kalorijama tjera vas da samo gledate u brojke, ignorišući hranjivost kalorija – nekada je niskokalorična hrana puna hemikalija i nije baš uvijek najbolji izbor.

Pored toga, počećete izbjegavati neke namirnice u potpunosti, a raznolikost ishrane je jednako bitna koliko i količina.

Nedostatak društvenih aktivnosti

Zašto je loše po srce: Ako ste konstantno sami i ne viđate se sa prijateljima, to vas može baciti u grozničavi stres ili zabrinutost što će vam, opet, povećati krvni pritisak.

Zašto je loše po cjelokupno zdravlje: Društveni život je veoma bitan za emocionalnu dobrobit, a sreća je veoma snažan motivator koji pomaže pri donošenju zdravih odluka.

Ako previše vremena provodite sami, to može dovesti do depresije koja će se negativno odraziti na sve aspekte normalnog fnkcionisanja.

Zavisnost od multivitamina

Zašto je loše po srce: Iako je dobro da se oslonite na vitamine, nemojte se oslanjati na multivitaminske tablete – morate sa sigurnošću znati sadržaj tablete i koje indikacije ona može imati po vaše srce i zdravlje.

Zašto je loše po cjelokupno zdravlje: Ako se samo oslanjate na multivitaminske tablete, postoji velika vjerovatnoća da ćete prestati sa unosom namirnica koje sadrže vitamine što za posljedicu može imati niz zdravstvenih komplikacija.

Treća ili peta čaša alkohola

Zašto je loše po srce: Iako crno vino ima neke karakteristike koje su korisne za vaše srce, prevelika količina bilo kojeg alkohola izaziva suprotan efekat. Višak alkohola znači i višak kalorija te, eventualno, i višak težine.

Zašto je loše po cjelokupno zdravlje: Konzumiranje alkohola može poremetiti spavanje, te prirodni ritam vašeg organizma.

Efekti alkohola mogu uticati na rasuđivanje pa je velika vjerovatnoća da ćete donijeti nezdrave odluke dok ste pod uticajem.

Autor: minimagazin.info

http://www.minimagazin.info/2012/02/29/6-nacina-na-koji-ostecujete-srce-a-da-toga-niste-ni-svjesni/

Leave a Reply