Postepeno shvatam da ne moram odgovoriti na sve sto mi se ne svidja

Postepeno, shvatam da ne moram odgovoriti uvredom na uvredu.

​Postepeno shvatam da je to vjerovatno znak stvarne zrelosti – kada više voliš da odeš umjesto da uzvratiš.

Postepeno, shvatam da energija koju trošimo da reagujemo na sve loše što se dešava u našem životu, troši nas i sprečava da vidimo zaista lijepe stvari i događaje.

Ja ne mogu biti “sveopšta šolja čaja” i ne mogu primorati sve ljude na svijetu da se odnose prema meni kao ja prema njima.

Postepeno, shvatam da je pokušaj da se “pobijedi” svako gubljenje vremena i energije i ne donosi ništa osim osjećaja praznine.

Postepeno, shvatam da činjenica da nikako ne reagujem na ono što mi se ne sviđa, uopšte ne znači da to prihvatam ili se slažem sa tim. To samo znači da sam iznad svega toga. Biram da naučim lekciju iz onoga što se dogodilo i dobro je zapamtim.

Biram bolje. Biram duševno spokojstvo, jer je to ono što mi stvarno treba. Više mi nije potrebna drama. Nisu mi potrebni ljudi sa kojima se ne osjećam dovoljno dobro. Ne trebaju mi bitke i argumenti, ne trebaju mi lažni odnosi. Postepeno, shvatam da ponekad ćutati znači čak reći više od svega.

Postepeno, shvatam da kada reagujemo na nešto što nas uznemirava, dajemo nekome vlast nad svojim emocijama. Ne možete kontrolisati postupke i riječi drugih ljudi, ali možete kontrolisati svoju reakciju. Možete kontrolisati kako se nosite sa tim, kako doživljavate, koliko blizu srca primate. Postepeno, shvatam da u velikoj mjeri ono što se dešava ne govori ništa o nama, već o drugim ljudima koji su nas uvrijedili ili nas uznemirili.

​Postepeno, shvatam da su sva naša razočaranja poslata nama isključivo da nas nauče kako da volimo sebe. To su oklopi koji su nam potrebni da preživimo u ovom svijetu. Oni će nas spasiti kada neko pokuša da pokoleba našu sigurnost ili da nas primora da se osjećamo lošim ljudima.

Postepeno, shvatam da čak i ako reagujem na ono što se dešava – to ništa neće promijeniti. Neću prisiljavati ljude da zavole sebe ili poštuju. Ne može se, po želji kao čarobnim štapićem, promjeniti njihovo mišljenje. Ponekad je bolje samo pustiti da stvari budu onakve kakve jesu, dozvoliti ljudima da odu, ne boriti se, ne objašnjavati, ne tražiti odgovore i ne očekivati razumijevanje.

Postepeno, shvatam da život postaje mnogo bolji kada se fokusirate na ono što se dešava unutar vas, a ne okolo. Radite na sebi i svom unutrašnjem svijetu, i doći ćete do shvatanja da ne odgovaranje i ne reagovanje čak ni na najnepovoljnije stvari koje vam se ne dopadaju je garancija srećnog i zdravog života.

Rania Naim

Prevod teksta: http://www.transurfing-real.ru/2018/03/blog-post_842.html

bebamur.com

Leave a Reply