Napravite zdravu i ukusnu domaću čokoladu

Da biste uživali u okusu čokolade, ne morate je kupovati, već možete pripremiti domaću čokoladu. Možda neće izgledati spektakularno kao kupovna, ali je neprocjenjivo zasladiti se kockom zdrave i ukusne domaće čokolade, bez bijelog šećera, hidrogeniziranih masti i aditiva.

recept za domaću čokoladu

Za njenu pripremu potrebno je vrlo malo vremena.

Sastojci:

– Kakao prah – 100 gr

– Mlijeko po izboru – 50 ml

– Med – 2 kašike (vidi napomenu)

– Maslac od kokosa – 50 gr

– Malo cimeta (po želji)

– Opcija: Šaka sjeckanih ili cijelih poprženih orašastih plodova i /ili suho voće

*Umjesto meda, može se koristiti fruktoza ili kokosov šećer (umiješajte ih onda ranije, zajedno s maslacem), oni imaju nizak glikemijski indeks, te je mogu konzumirati i dijabetičari. Tko želi, može staviti i smeđi šećer.
Način pripreme:

Na tihoj vatri zagrijavamo mlijeko, ne dovodeći ga do vrenja. Miješamo. Dodajemo maslac, cimet, miješamo.

Smjesu stavimo u posudu s kakao prahom, postupno, miješajući, ne žureći da odmah istresemo svu smjesu, da se ne formiraju grudvice.

Gotovu smjesu zagrijavamo na tihoj vatri, ili vodenoj pari.

Skinemo s vatre i umiješamo med.

Po želji, možete dodati sjeckane ili cijele popržene orahe, bademe, lješnjake, suho voće, i na taj način učinit ćete čokoladu, ne samo ukusnom, već i zdravom.

Smjesu možete staviti u silikonske kalupe (za praline ili čokoladnu tablu) ili manje zdjelice, kako god želite. Ostavite je na sat vremena u hladnjak, da se stegne. Nakon toga možete uživati u ovoj ukusnoj domaćoj čokoladi.

izvor

Leave a Reply