Koliko dugo kašljete i šta to znači?

Kašalj je uporan, bolan, naporan, dosadan i niko od nas ga ne voli, ali nemojte zaboraviti činjenicu da je kašalj vaš dobar prijatelj. Kašalj je zaštitni refleks i predstavlja odgovor našeg organizma na neku bolest.
Kašalj pokušava ukloniti neprijatelje iz vaših disajnih puteva i govori vam da negdje u organizmu postoji problem. Kašalj je simptom, kašalj nije bolest.

dugotrajan kašalj
Postoje različiti oblici kašlja, na osnovu kojih se može napraviti osnovna gruba procjena bolesti koja je izazavala kašalj. Kašalj ne treba zanemariti, posebno ako traje duže od mjesec dana.

Dugotrajan suhi kašalj

Ovaj kašalj je dosadan i naporan, često je bolan, čas je jači, čas slabiji, ali nikada ne odlazi. Obično se javlja u toku dana i traje desetak minuta. Vrlo često je rezultat povećane osjetljivosti disajnih puteva na gasove iz želuca, ali može biti simptom mnogo težih oboljenja. Ukoliko imate problem s dugotrajnim suhim kašljem, potrazite savjet ljekara. Ponekad ovako naporan kašalj može izazvati probleme sa mokraćnom bešikom.

Suh kašalj sa jakim grebanjem u grlu
Obično se javlja kod osoba sa alergijskim smetnjama. Kod ovog oblika kašlja nije prisutno obilno iskašljavanje, ali se javlja osjećaj grebanja u grlu, najčešće zbog sluzi koja se sliva iz nosa.

Suhi kašalj sa nagonom na povraćanje
Napad ovoga kašlja počinje kao škakljanje na stražnjem dijelu grla, a u nekim slučajevima može dovesti i do povraćanja. Ovaj kašalj vrlo često izazivaju lijekovi, posebno ACE inhibitori koji se koriste u terapiji visokog krvnog pritiska. Najčešće se problem uklanja zamjenom lijeka za terapiju arterijske hipertenzije.

Kašalj sa iskašljavanjem
Kašalj koji se najčešće javlja u jutarnjim satima, praćen iskašljavanjem zeleno-žute sluzi i često povišenom tjelesnom temperaturom je obično posljedica upale disajnih puteva. Ukoliko je praćen otežanim disanjem, bolom u prsima, obično je rezultat pogoršanja hroničnog opstruktivnog bronhitisa koji je obavezan pratilac pušenja cigareta. Kod ovog oblika kašlja savjetuje se prestanak pušenja i obavezan posjet ljekaru.

Kašalj uz promuklost i vraćanje kiseline iz želuca
Ovaj oblik kašlja je najčešće posljedica problema sa želucem, pri čemu dolazi do vraćanja kiseline u jednjak. Kiselina oštećuje glasnice, zbog čega se javlja kašalj. Kod ovog oblika kašlja potrebno je posjetiti ljekara.

Suhi kašalj uz ‘sviranje u prsima’
Kašalj se uglavnom češće javlja po noći nego po danu, a javlja se i kao prva jutarnja potreba. Često ga prati zvuk koji mnogi opisuju kao ‘sviranje u prsima’. Glavni krivac je najvjerojatnije astma ili hronična opstruktivna bolest pluća. Sviranje se ponekad čuje sa veće udaljenosti. Obavezno posjetite ljekara!

Nikada nemojte zaboraviti činjenicu da je kašalj simptom velikog broja oboljenja, uključujući rak pluća.
Kašalj je vrlo ozbiljan simptom, posebno kada je praćen iskašljavanjem krvi.
Kašalj nije nužno vezan za oboljenja disajnih puteva, prvenstveno pluca. Vrlo često je posljedica oboljenja srca.
Uporan kašalj koji nije rezultat prehlade, može biti vrlo ozbiljan simptom. Ukoliko ne prestane za sedam dana obavezno posjetite ljekara!

Leave a Reply