Kako prepoznati alergiju na gluten?

Jeste li u posljednje vrijeme primijetili čudne mrlje po koži ili probavne smetnje svaki put kada pojedete određene namirnice? Jeste li možda pomislili kako je u pitanju alergija na neki od sastojaka? Ako je tako vrijeme je da se uputite na liječniku kako bi otkrili postoji li nešto u hrani što vam narusava kvalitetu života.

Ukoliko ste otkrili kako je problem u glutenu, pridružili ste se sve većem broju ljudi koji imaju problema sa spomenutim sastojkom, kojeg je teško izbjeći jer ga ima većina prehrambenih namirnica. Osim u prehrani gluten je prisutan i u nekim industrijskim proizvodima, a pronađen je i u ružu za usne.

Pored celijakije gluten se dovodi u vezu s bolestima poput lupusa, dijabetesa i problemima u radu štitnjače. Radi se o ljepljivom sastojku prisutnom u brašni, pšenici, ječmu i zobi. Važno je na vrijeme prepoznati znakove kako bi se što prije mogli okrenuti novim prehrambenim navikama i tako poboljšati kvalitetu življenja.

Znakovi alergije na gluten povezuju se s promjenom raspoloženja, pa tako osjećaj depresije i anksioznosti ne treba ignorirati, pogotovo ako za to ne postoji razlog i ne prolazite kroz stresno razdoblje.

Probavni problemi poput nadutosti, proljeva, zatvora i plinova predstavljaju znakove koji mogu uputiti na problem sa osjetljivošću na određen sastojak.

Ako se svaki put nakon obroka pojavi umor ili glavobolja to je znak da odete kod liječnika i savjetujete se o daljnjim koracima kako bi se što prije bolje osjećali.

Učestale tegobe koje se odnose na bolove u zglobovima i oteklinama još su jedan pokazatelj da nešto nije u redu i da trebate poduzeti nove korake kako bi zaštitili zdravlje.

Glavobolja, hormonalna neravnoteža, te osjećaj konstantnog umora još su jedan od simptoma koji ukazuju da imate problem s glutenom.

Pokaže li se da ste zaista osjetljivi na gluten, potrebno je okrenuti se namirnicama poput smeđe riže, kukuruza i prosa ili namirnicama koje se baziraju na spomenutim sastojcima.

Potrebno je konsultovati se s ljekarom koji će vam pomoći da sastavite tablicu namirnica koje smijete unositi u organizam. Postupak neće biti lagan jer ste veći dio života jeli hranu koje se sada trebate odreći. Treba vremena, ali sve je to za vaše dobro.

http://savjetnica.com

http://www.savjetnica.com/znakovi-alergije-na-gluten/

Leave a Reply