8 prečica do zdravlja 

Šetajte češće, a kraće

Iako se preporučuje pola sata šetnje dnevno, često vam se može učiniti da je to previše vremena u odnosu na silne obaveze. Umjesto toga, prošetajte tri puta po 10 minuta dnevno – do prodavnice, banke, prošetajte psa do obližnjeg parka. To nećete ni osjetiti, a ispunićete dnevnu kvotu.

image

Sušeno umjesto svježeg

Svježe voće i povrće je glavni stub vašeg zdravlja, ali nekada niste u prilici da ga konzumirate. Zato probajte neke od ovih, skoro jednako zdravih, opcija:
sušeno voće (veoma hranjivo i bogato)
smrznuto bobičasto voće, kao što su kupine, maline, borovnice, jagode
konzervirano voće i povrće (sadrži gotovo jednaku količinu hranjivih materija), ako ste baš u krizi, uzmite multivitaminsku tabletu – može pokriti osnovne potrebe za hranjivim materijama.

Dremnite umjesto spavanja

Nedovoljno sna može pogubno uticati na vaš organizam – povišen pritisak i gojaznost samo su neki od rizika sa kojima se susrećete. Ako imate previše toga za uraditi, a dan vam je prekratak, logično je da spavate manje. Zato tokom dana zadrijemajte na 15 do 20 minuta što vam može pomoći da nadoknadite san koji vam nedostaje.

Sjeme lana umjesto ribe

Ribu treba jesti dva puta sedmično i to svi znamo. Posebno se izdvajaju masnije ribe, kao što su losos, pastrmka i sardina koje sadrže veliku količinu omega-3 masnih kiselina, zaslužnih za zaštitu vašeg srca. Međutim, ove prednosti ribe možete zamijeniti sjemenkama lana koje ćete prethodno samljeti. Dodajte par kašika u salate ili ovsene pahuljice.

Higijenske maramice

Ruke treba prati sapunom i vodom, kada god dodirujete površine na kojima se mogu nalaziti bakterije (novac, radni sto i slično). Međutim, dok bakterija ima svuda, lavabo nećete naći na svakom koraku. Zato koristite vlažne maramice za čišćenje ruku ili gel za sterilizaciju koji možete naći u svim boljim trgovinama i apotekama.

Brz, a kvalitetan doručak

Već i ptice na grani znaju da je doručak najvažniji obrok dana. Ipak, ubrzan način života doveo je većinu ljudi do toga da za doručak konzumiraju brzu i nezdravu hranu. Međutim, jednaku uštedu vremena postižete ako za doručak pojedete bonžitu ili manje pecivo i voćni jogurt.

Žvake umjesto paste za zube

Zube bi trebalo prati nakon svakog obroka, ali to ne radi skoro pa niko. Vjerovali ili ne, žvakaće gume bez šećera zaista pomažu u odbrani od karijesa, ali ne zbog svojih “magičnih” sastojaka već zato što povećavaju količinu pljuvačke u vašim ustima koja spira ostatke hrane i neutrališe kiseline koje proizvode određene bakterije u hrani.

Vaše tijelo umjesto tegova

Postoji veliki broj naučnih dokaza koji pokazuju da treniranje sa utezima pojačava koštanu masu, ubrzava sagorijevanje kalorija i smanjuje masne naslage što u kombinaciji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Međutim, ako nemate vremena za teretanu, koristite pametno težinu sopstvenog tijela – sklekovi, čučnjevi i preskakanje užeta djelovaće jednako učinkovito.

Autor: http://minimagazin.info

http://www.minimagazin.info/2012/03/08/8-precica-do-zdravlja/

Leave a Reply