5 znakova da loše utičete na svoje dijete, a da toga niste svjesni

Uloga roditelja nije nimalo lagan “posao” i vi to, dragi roditelji, najbolje znate. Bezgranična i bezuslovna ljubav koju dajete vašem djetetu i koju ono daje vama stvar je koja se ne može kupiti, jer je istinski neprocjenjiva. Ipak, svaki roditelj ponekad može i da “zastrani” te da počne loše uticati na razvoj djeteta, a da toga dobrim dijelom nije ni svjestan. Evo o čemu se radi.

Svađanje pred djecom. Svađanje pred djecom (bilo da je riječ o galami ili fizičkom zlostavljaju) vrsta je zlostavljanja djece. Dokazano je da je takvo ponašanje emocionalno štetno za djecu. Svađe su sastavni dio svakog odnosa, ali se one nikada ne bi smjele dešavati pred djecom.

dijete

Pretjerano kritikovanje ili razočarenje. Glavni “posao” djeteta je da upozna svijet u kojem je rođeno. Djeca trebaju da uče, da istražuju svoja interesovanja i da shvate šta je to što vole i u čemu su dobra. Roditelji koji pokušavaju da natjeraju svoju djecu na obavljanje određenih vannastavnih ili “zabavnih” aktivnosti zapravo pokazuju toksičan obrazac ponašanja.
Stajanje između djeteta i njegovih ciljeva. Roditelji često imaju tendenciju da na djecu projektuju svoje nade, snove i ideale. Primjera radi, ocu koji voli fudbal može biti odbojno to što njegov sin ne pokazuje interes za najvažniju sporednu stvar na svijetu. Ono što morate uraditi jeste da djetetu dopustite da istraži svoja interesovanja i da shvati šta želi i čime želi da se bavi.
Sputavanje slobodnog izražavanja. Djeca nikada ne bi trebala da se plaše da kažu ono što im je na umu. Tu može postojati posljedica, u zavisnosti od načina na koji je nešto rečeno, ali dijete se nikada ne bi smjelo osjećati uplašeno da kaže ono što misli. Zdrava životna sredina djetetu daje sigurnost da kaže šta misli i da se osjeća voljeno. Samo toksičan roditelj će sprečavati svoje dijete da se slobodno izrazi.
Nametanje odgovornosti zbog osjećaja sreće i ispunjenosti. Roditelji često imaju velika očekivanja od svoje djece i to, zaista, ima smisla. Svaki roditelj želi ono što je najbolje za dijete. On želi da obezbijedi svoje dijete potrebnim vještinama kako bi ono živjelo srećan, zdrav i ispunjen život. Međutim, kada roditelj počne da manipuliše dijete kako bi ono obavljalo stvari koje roditelja čine srećnim, to je obrazac toksičnog ponašanja.
Autor: minimagazin.info

Uz dozvolu redakcije

Leave a Reply