Kako popraviti greške koje ste napravili za vrijeme kuhanja?

U nastavku slijedi nekoliko savjeta kako popraviti greške koje ste napravili za vrijeme kuhanja.

Uprkos razvijenim vještinama, male greške u kuhinji dešavaju se i najvećim majstorima.

Presolili ste supu? Ne očajavajte, nego iscijedite malo limunova soka i dodajte supi.

Ako ste prekuhali rižu, ostavite je da jedan sat stoji u hladnjaku, a nakon toga je dodajte u juhu.
Ponestane li vam čokolade za glazuru, posegnite za kakaom

Jedna od najčešćih grešaka je prekuhavanje mesa, koje pritom postane pretvrdo. U tom slučaju samo ga izrežite na manje komade, pirjajte na luku, dodajte pasirane rajčice i napravite ragu. Servirajte uz pire od krompira i sezonsku salatu. Ubuduće samo pripazite na vrijeme kuhanja – dok se pile kuha otprilike sat, cijeloj kokoši trebat će od dva do tri sata. Dva kilograma teletine valja kuhati od sat i pol do dva, a jednako teška govedina oko dva i pol sata.

kuhanje
I kuhanje riže često završava lošim rezultatima. Ako ste stavili previše vode u rižu i dobili nešto što nalikuje na kašu, iscijedite smjesu na papir za pečenje i sve stavite u hladnjak. Ostavite da odstoji jedan dan i nakon toga rižu umjesto tjestenine dodajte u juhu. Ovaj gastrogaf spriječite tako da rižu kuhate u vodi u omjeru 1:3. Tako na šalicu riže dodajete tri šalice vode.

Neugrijano ulje daje masno povrće
Ako meso ili povrće stavite na nedovoljno zagrijano ulje, na kraju će biti premasni, a u najgorem slučaju i nedovoljno pečeni. Najbolje je da ponovno zagrijete ulje do dovoljne temperature i hranu samo dopržite.

Prekuhano povrće se miksa za juhu
Predugo kuhano povrće možete spasiti tako da ga izmiksate i napravite juhu. Drugo rješenje je da povrće stavite u hladnjak i pustite da odstoji jedan dan. Nakon toga možete ga upotrijebiti za salatu.

Maslinovo ulje spašava tjesteninu
Voda u koju ste stavili tjesteninu nije proključala pa je na kraju ostala tvrda i gumasta. Najbolje rješenje je narezati tjesteninu na manje komade i preliti je maslinovim uljem, koje će joj popraviti teksturu.

Vlažan peškir izvlači miris zagorenosti
Jelo obično zagori ako se prži na prejakoj vatri. Ako je riječ o ćevapima s roštilja, to nikome neće smetati. Situaciju možete popraviti ako preko tave stavite vlažan peškir i tako uklonite neugodan miris.

Čokolada za kuhanje radi se od kakaa
Pravite li kolač i nemate dovoljno čokolade za glazuru, poslužite se trikom – za svaku kockicu čokolade tri kašike kakaa pomiješajte sa žličicom maslaca. Vrhnje za kuhanje zamijenit će jogurt 
u istom omjeru.

Razrežite zagoreno meso i pecite
Ako meso stavite da se peče na prevelikoj temperaturi, ono će izgorjeti izvana, a iznutra ostati sirovo. Meso jednostavno izvadite iz pećnice, odstranite zagoreni sloj, dobro ga zarežite na nekoliko mjesta i opet pecite.

Leave a Reply