Poruka dana

Uzalud. Ništa nismo naučili.
I prolazit će pored nas iznenadne smrti i izbjegavat ćemo ih iz dana u dan. I ništa nećemo mijenjati. I ništa nas neće do srži dotaknuti. I rađat će se novi životi i budit će se nova jutra. I po tko zna koji put ćemo sebi obećati da ćemo biti dobri. I po tko zna koji put ćemo prekršiti obećanje. I radovat ćemo se i plakati. I donositi odluke i odustajati. I cijeli ćemo život žeđati za vječnim, a trčati za prolaznim.

Zadovoljavat ćemo tijelo, izgladnjivat ćemo dušu. I opet ćemo biti sebični, oholi i licemjerni. Kad osjetimo da boli, pregrist ćemo jezik i zadržati suzu. Nadat ćemo se ljepšim vremenima, svjesni da su i ova lijepa. Uvijek će nam nešto faliti. Htjet ćemo još. Nikad nam neće biti dovoljno. Dok ne shvatimo da nam ne treba apsolutno ništa.

Okrznut ćemo se o tuđe nesreće, dijelit ćemo tuđe neuspjehe. I dirnut će nas, ali ne dovoljno. I trudit ćemo se da izbjegnemo sve boli i nevolje. Duboko u sebi spremni na to da će tuge ipak doći. I žestoko ćemo se truditi da budemo sretni i ispunjeni. I prezirat ćemo poraze i padove.

Težit ćemo visinama. I čitav život ćemo tražiti smisao i svrhu. I svanut će tako dani kad ćemo shvatiti da smisao već imamo. I da smo uistinu sretni. I čvrsto ćemo odlučiti da ćemo čuvati jedni druge. Da ćemo se cijeniti i voljeti. Makar malo više. Dok još imamo vremena. Da ćemo biti bolji ljudi. Ali uzalud.

Prolazit će i dalje pored nas smrti i životi, dobri dani i teški dani. I svaki put ćemo iznova ostati iznenađeni i šokirani. Uplakani i nasmijani. I vrtit ćemo se neprestano u krug. I učit ćemo. Bez prestanka ćemo učiti. Ali ništa nećemo naučiti.

Magdalena Marđetko