Kako da pronadjete malo vise vremena za sebe?

Većini ljudi je nametnut ubrzan način života, prepun obaveza i jurnjave, te nemaju vremena da se bar na trenutak isključe iz okoline i provedu vrijeme radeći stvari koje vole…

Vrijeme koje odvajate samo za sebe je zapravo veoma važno za „punjenje baterija“ i obradu novih informacija i promjena koje nam se svakodnevno dešavaju. Samo ako odvojite malo vremena za sebe mozete se istinski odmoriti. Koliko god se trudili da vodimo organizovan život, stres ne možemo da izbjegnemo.

Naucite kako se mozete boriti protiv stresa i svakodnevnih problema.

Mozda vam neki od narednih savjeta pomognu.


1. Vaš sopstveni kutak

Svakome je potrebno da ima neko mjesto koje pripada samo njima. To može biti soba ili možda samo mali stolic u uglu stana. Ne obazirući se na to kolikim životnim prostorom raspolažete, nastojte da ga uredite tako da vas on relaksira. I ne ustručavajte se da zabranite bilo kome da boravi tamo – to je samo vaš „svinet“. Takođe naučite svoju okolinu da ne treba da vas uznemirava kada ste tamo. Tamo se možete baviti nekim kreativnim hobijem ili ga jednostavno opremiti aksesoarom koji vas opušta.

2. Kažite NE

Ukoliko ponekad osećate bolove u vratu ili imate glavobolju, razlog za to može ležati u tome što često ne možete da kažete “ne”. Ovo dodaje mnogo stresa u život, tako da je potrebno naučiti kako da se ta situacija promjeni. Normalno je da volite da pomognete svojim prijateljima, ali morate da shvatite da jednostavno nije moguće pomoći svima. Moramo da razmišljamo o sebi češće. Pokušajte da kažete “ne”, kada osjećate da se nova molba ili zahtjev ne mogu uklopiti u vaš plan ili potrebe.

3. Isključite se

Da, znamo, stvarno je teško za nas da prestanemo da provjeramo novitete na društvenim mrežama i e-poštu, ali moramo to uraditi ponekad. Isključite sve te skalamerije na makar 10-15 minuta i imajte malo potpune slobode bez ikakvih digitalnih stvari. Za to vreme se odlučite za meditaciju ili čitanje neke dobre knjige, i neka vam se oči otarase stalnog pritiska digitalnog doba.

4. Planirajte vrijeme

Pokušajte da planirate svoj dan svaki dan. Zvuči blesavo, ali stvarno radi. Možete da sačuvate nekoliko minuta viška i da ih provedete onako kako želite. Samo probajte ovaj savjet jednom i zaista ćete shvatiti koliko vremena inače trošite na gluposti. Sada, kada ste sačuvali ove trenutke, možete ih potrošiti samo na sebe.

5. Ukradite malo “ljubavnog” vremena

Normalno je da volite i cijenite svaki trenutak koji provodite sa voljenom osobom. Ali kada ne možete da nađete vreme za sebe i da ga ukradete od drugih stvari, pitajte svog partnera da vam da malo vremena koje ćete provesti sami. On to treba da razumije, a da mu to ne predstavlja problem. Ukoliko nemate problema sa razumijevanjem sa partnerom vidjećete da će vas kasnije on podsjećati da je vrijeme da se odmorite kada vidi da ste previše zauzeti.


6. Vježba ili meditacija

Ponekad sport ili meditacija zaista mogu da pomognu. Ukoliko niste vješti u meditaciji ili vas to ne zanima, provedite svoje slobodno vreme radeći neke vježbe. Ali jedno je sigurno – svi bi trebalo da se opuste na nekom mirnom mjestu. Nemojte misliti mnogo, samo počnite da radite jednostavne vjezbe koje će vam pomoći da se oslobodite stresa i koje će učiniti da se osjećate mnogo bolje, budite sigurni.

7. Smanjite duge noćne izlaske


Svako treba da se viđa sa svojim prijateljima, ali to je zaista teško naći vreme za ovo. Postoji nekoliko načine da se kvalitetno provede vrijeme sa prijateljima i da nađete vremena za to. Prvo, morate da izaberete jedan dan u jednoj ili dvije nedjelje koji ćete posvetiti samo svojim dragim prijateljima. Trebalo bi da možete da ih sve ukombinujete zajedno, nemojte gubiti vrijme na odvojena viđanja. Drugi način je da organizujete kućne žurke. Možete da sačuvate barem 20-30 minuta samo zato što ne morate da idete ma mesto sastanka. Ako brinete o hrani, pitajte ih da svako donese nešto za sebe. Svi će biti siti i dobićete malo slobodnog vremena samo za sebe.

Leave a Reply