Zasto je heljda zdrava i super recept za hljeb od heljdinog brasna

​Hljeb od heljde danas je sve češće tražena namirnica zbog jedne veoma važne činjenice – ne sadrži gluten! Osobe koje pate od simptoma celijakije biće oduševljene, jer konačno mogu da odahnu i uživaju u pecivu koje će njihovom probavnom sistemu donijeti samo razne benefite, a nikako probleme.

Ovaj proizvod ima izuzetno lijep ukus, lako se probavlja u crijevima, a ono što je najvažnije jeste da ga veoma lako napraviti kod kuće. U pitanju je potpuno dijetetska namirnica koja ne deblja, a slobodno mogu da je konzumiraju i dijabetičari. U nastavku donosimo više o heljdinom brašnu, kao i načinima na koji se pravi zdrav hljeb od heljde bez glutena.

Zašto je heljdino brašno zdravo ?

Biljka heljda je poznata po svojim sjemenkama zbog kojih je ljudi često poistovećuju sa žitaricama, iako ona to nije. Ove bobice su bogate mineralima, vitaminima, vlaknima i proteinima, pa se obično koristi kada se sprovodi dijeta sa heljdom. Tada se postižu nevjerovatni rezultati, jer se za dvije nedjelje može da se smrsa između 7 do 10 kilograma.

Najpoznatiji proizvod ove biljke jeste heljdino brašno. Ono se dobija tako što se osušeno zrno samelje, a na prvi pogled, brašno od heljde je tamnije od, recimo, pšeničnog i kukuruznog. Osim što je poznato da je bogat izvor antioksidanata, ono sadrži i značajnu količinu vitamina B, magnezijuma, fosfora i kalijuma.
Najčešće se u domaćinstvima koristi za pravljenje palačinki, pita, kolača, slanih peciva, ali i za čuveni hljeb od heljde. U Rusiji i Poljskoj se vijekovima priprema posebna kaša, koju ovi narodi koriste kao prirodni lijek za potrebe detoksikacije organizma i čišćenja crijeva. Upravo je heljdino brašno jedan od najefikasnijih sredstava za uklanjanje svih toksina iz probavnog sistema, koji su glavni uzročnici mnogih bolesti.
Početak proljeca i jeseni periodi su tokom godine kada osjećamo simptome malaksalosti, prehlade, konstantan umor i neispavanost. U tom slučaju, najbolji način za rešavanje ovih simptoma jeste da u svoj jelovnik uvrstite heljdino brašno, odnosno da spremate namirnice bazirane na ovom prirodnom lijeku i antioksidansu, naša prva preporuka je da zamijesite domaći hleb od heljde.

Sadrži li hljeb od heljde kalorije?

Porast popularnosti ove namirnice sve je veća poslednjih nekoliko godina. Hljeb od heljde potiče iz Azije, mada se najviše koristi u zemljama istočne Evrope, gdje se u narodu naziva grečka. U ovim krajevima se ovo pecivo može naći na stolu bilo da je riječ o doručku, ručku ili večeri. Nutricionisti su klasifikovali ovu namirnicu među najzdravije na svijetu, prije svega zbog brojnih zdravstvenih koristi za ljudski organizam.

Verovatno ste se zapitali da li hljeb od heljde goji? Kao što smo već predočili, ovo je u potpunosti dijetetska namirnica. Naime, jedno parče ovog peciva sadrži svega 72 kalorije, 1,05 grama masti, 2,35 grama proteina i svega 13,39 grama ugljenih hidrata. Sve ove materije su lako svarljive u crijevima i razgradive u organizmu, jer obezbeđuju potrebnu količinu energije koju ćete potrošiti obavljajući redovne dnevne aktivnosti. Hljeb od heljde je stoga posebno dobar i preporučljiv sportistima, a kao što smo rekli u uvodu ovog teksta, sasvim je bezbijedan i za osobe koje boluju od dijabetesa.

Prirodni lijek protiv celijaklije

Celijakija se u današnje vrijeme sve češće javlja kod ljudi, obzirom da jedemo peciva koja su puna glutena. U pitanju je bjelančevina koja se nalazi žitaricama, a najviše je ima u pšenici, raži i ječmu. Osobe koje su netolerantne na ovu materiju imaju simptome nadutosti, javljaju se umor i malaksalost, ali često dolazi i do oštećenja sluzokože tankog crijeva što dovodi do smanjene resorpcije hrane. Celijakija nosi povecan rizik od raka limfnog tkiva u crijevima.

Sve ove probleme ćete najefikasnije da riješite ukoliko odmah prestanete da konzumirate peciva koja su bazirana na pšeničnom brašnu, jer ono obiluje glutenom. Idealna zamjena, a ujedno i prirodan lijek za ovu bolest, jeste hljeb od heljde. Kao što smo vas već upoznali, heljdino brašno ne sadrži ni malo glutena, a osim toga, popraviće crijevnu mikrofloru, pospjesiti obnovu sluzokože tankog crijeva i omogućiti efikasniju apsorpciju svih hranljivih materija.

Hljeb od heljdinog brašna recept

Za pripremu domaćeg hljeba od heljdinog brašna potrebno je:

1 kesica kvasca (ili svjež kvasac po želji)

½ litra mlake vode

500 grama heljdinog brašna

kašičica soli

kašičica šećera

3 kašike maslinovog ulja

Kako se pravi hljeb od heljde koji ne sadrži gluten:

Sipajte heljdino brašno u veću posudu i u njega dodajte kesicu kvasca, so i šećer. Izmješajte i dodajte maslinovo ulje. Potom postepeno dodajte mlaku vodu i dobro zamjesite da se u potpunosti sjedini u masu. Nakon toga, ostavite da tijesto nadođe oko pola sata do 40 minuta.

Uključite rernu na 250 stepeni da se ugrije, a u međuvremenu podmažite pleh i postavite tijesto u njega. Stavite da se peče oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Savjet: gornji dio hljeba premažite sa malo maslinovog ulja kako bi korica bila lepša i ukusnija.

Moze se peci u pekacu hljeba.

Napravite heljdin hleb bez kvasca

Za one koji nisu ljubitelji kvasca, postoji i alternativni recept. U ovoj varijanti, potrebno je:

300 grama heljdinog brašna

300 grama integralnog brašna

100 grama ražanog brašna

800 ml mlake vode

1 kesica praška za pecivo

kašičica sode bikarbone

30 ml maslinovog ulja

kašičica soli

kašičica šećera

Priprema je slična kao i u prethodnom receptu. Brašna dobro izmješajte u jednoj posudi i zatim postepeno dodajte navedene sastojke. Ono što predstavlja razliku kod ovako napravljenog hljeba jeste da smjesa treba da odstoji duže, najbolje preko noći. Ujutru je premjestite u podmazani pleh za pečenje i stavite u rernu da se peče oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Čestitamo, beskvasni hleb od heljde je spreman za posluzenje.

Heljdino brašno i kefir su izvanredna kombinacija

Posebno preporučujemo kašu od heljdinog brašna i kefira, koja je izvrsna. jer jača organizam, čisti krvne sudove, vraća vitalnost organizmu i eliminiše umor. U zemljama istočne Evrope se smatra svojevrsnim eliksirom mladosti, a priprema je krajnje jednostavna.

Potrebni sastojci:

1 kašika heljdinog brašna

1 šolja kefira

Sipajte kefir u šolju, a potom u nju dodajte heljdino brašno i dobro promješajte. Ukoliko želite, možete slobodno da dodate malo meda. Ovu smjesu spremajte uveče i ostavite je preko noći u frižideru. Ujutru ponovo promešajte i pojedite. Ovo je idealan i zdrav doručak od kojeg ćete biti siti i zadovoljićete vaše potrebe do glavnog obroka.

Još malo zanimljivosti o heljdi

Kineski naučnici su sproveli nekoliko istraživanja, gde su došli do saznanja da proteini kojima obiluje heljda snižavaju nivo šećera u krvi. Pored toga, količina skroba koji sadrži ova biljka predstavlja najbolji izvor energije za ljudski organizam, u odnosu na druge namirnice poput pšenice, zobi ili domaćeg krompira.

Osobama koje imaju problema sa spavanjem i bolovima u vratu, preporučuje se da zamjene klasične jastuke punjene perjem ili sunđerima sa onima koji su napravljeni od heljde! Tačnije, u pitanju su ljuske koje ostaju nakon procesa čišćenja zrna ove biljke. Jastuci od heljde su idealno rješenje ukoliko želite miran san, jer potpuno prate liniju vratnog dela što omogućava prirodan položaj i udoban i miran san.

Heljdino brasno treba da čuvate na suhom i tamnom mjestu, a rok upotrebe mu je do godinu dana.

Kada je u pitanju kupovni hljeb od heljde, on je dosta skuplji od redovnog bijelog i integralnog. Napominjemo da je u pitanju pecivo koje sadrži oko 40 posto heljdinog brašna, pa vam skrećemo pažnju da obavezno provjerite na pakovanju da li piše da li proizvod sadrži gluten ili ne.
Stoga vam preporučujemo da sami pravite hljeb od heljde bez glutena kod kuće, jer samo tako ćete imati zdrav obrok u skladu sa vašim potrebama.

Pošto heljdine sjemenke zapravo nisu žitarice, samim tim brašno od heljde je bezbjedno za konzumiranje za osobe koje pate od raznih oblika alergija. Kao što smo vas već upoznali, posebno se preporučuje hljeb od heljde onima koji imaju problema sa celijakijom, jer ne sadrži gluten. Zbog toga može u potpunosti da bude zamjena za pšenično brašno u svim jelima u kojima ste ga do sada koristili.

Izvor 

http://zdravailepa.com/top-recepti/hleb-od-heljde-bez-glutena-kvasca/

Leave a Reply