Humus namaz od leblebija recept

Nemojte djeci davati nezdrave pastete. Umjesto gomile nezdravih aditiva ponudite im ovaj savrseno zdrav i ukusan namaz. Humus namaz od leblebije ili slanutka je sjajan recept koji nam dolazi iz istočnjačke kuhinje. Ovo je svakako jedan od najpopularnijih recepata, koji se koristi širom svijeta. Slavu nije stekao samo zahvaljujući predivnom ukusu, vec je poznat je i po obilju blagotvornih sastojaka. Kuhinja bliskog istoka ne može se zamisliti bez njega, a poslednjih nekoliko decenija postao je pravi hit u citavom svijetu. 

Osim što se lako priprema, ova receptura obiluje hranljivim sastojcima koji štite naš kardiovaskularni sistem, olakšavaju probavu i jačaju otpornost organizma. 

Glavni sastojak čine leblebije (slanutak), bogate vlaknima, kalcijumom, bakrom i magnezijumom. Namaz od slanutka može da se koristi za sendviče ili dodatak raznim jelima od mesa i povrća. U nastavku saznajte više o njegovoj pripremi i zdravstvenim prednostima..

Šta je leblebija (slanutak) i kakve su koristi za zdravlje?
Tajna humusa leži u njegovom glavnom sastojku – leblebijama, koje obiluju vlaknima i proteinima. Vlakna su dobra u borbi s opstipacijom i povišenim holesterolom, te sprečavaju brojna kardiovaskularna oboljenja i dijabetes, a takođe pomažu pri regulaciji tjelesne težine.

Leblebije su odličan biljni izvor zeljeza (šolja ove namirnice sadrži četvrtinu preporučenog dnevnog unosa), a obiluju i vitaminom C, koji pospješuje njegovu apsorpciju. Stoga se humus od slanutka preporučuje malokrvnim osobama. On obiluje vitaminom E – važnim za normalno funkcionisanje mnogih organa u tijelu – koji ima antioksidansna svojstva. Takođe, bogat je vitaminom K, koji ucestvuje u normalnom zgrušavanju krvi i sprečava obilno krvarenje.

Humus namaz od leblebija sadrži složene ugljene hidrate. Stoga im treba dosta vremena đa se razlože na proste šećere u procesu varenja. Uslijed toga, nivo šećera u krvi sporije raste, a insulin se luči umjereno.

Šećer u krvi duže ostaje na istom nivou i duže pruža osećaj sitosti, a to je veoma dobra vest za dijabetičare, koji bi trebalo što češće da konzumiraju humus od leblebija- kao doručak ili užinu. Pored toga, ugljeni hidrati pospješuju lučenje hormona dobrog raspoloženja – serotonina. Zbog toga što pružaju osećaj sitosti i zadovoljstva, stimulišu sagorjevanje masti u organizmu, regulišući nivo šećera u krvi, tjelesnu težinu i masne naslage.

U prilog tome govori i studija iz 2012. godine, objavljena u žurnalu „Acta Poloniae Pharmaceutica“, u kojoj su ispitanici koji boluju od dijabetesa jeli najmanje porciju leblebija tokom tri mjeseca, u sklopu ishrane bazirane na namirnicama s niskim glikemijskim indeksom (GI predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi poslije uzimanja iste količine određene vrste hrane).

Pokazalo se da se kod ispitanika koji su jeli humus namaz od leblebija poboljšala tolerancija na glukozu, što je povezano i sa smanjenim rizikom za pojavu srčanih oboljenja i secerne bolesti tipa 2.

Humus namaz sprečava širenje raka
Još jedna od zdravstvenih prednosti koje namaz od leblebija ima jeste i to što u samo jednoj porciji sadrži 36 procenata preporučenog dnevnog unosa folata. Stoga se ova namirnica povezuje sa smanjenim rizikom za obolijevanje od određenih vrsta karcinoma, poput raka debelog crijeva.

U studiji koju je objavio „The American Journal of Clinical Nutrition“ 2007. godine – pokazalo se da folna kiselina može znatno smanjiti šanse za razvoj raka. Naime, ukoliko se kancer otkrije u ranoj fazi, folati mogu zaštititi organizam od daljeg širenja malignih ćelija. S druge strane, ukoliko se karcinom otkrije u kasnoj fazi razvoja; oni mogu pospešiti karcinogenezu (širenje kancerogenih ćelija, te se preporučuje kontrolisano konzumiranje namirnica koje obiluju folnom kiselinom.

Humus namaz od slautka obara holesterol

Leblebije sadrže izoflavone, antioksidanse poznate po svojstvima snižavanja lošeg holesterola. Prema studiji objavljenoj 2008. godine u žurnalu „Academy of Nutrition and Dietetics„, otkriveno je da su osobe stare 30 do 70 godina suočavajući se s raznim zdravstvenim tegobama, znatno ojačale imunitet nakon što su tri godine konzumirale ove namirnice.

Ispitanici koji su učestvovali u studiji jeli su manje masnoća i imali blago snižen nivo holesterola u krvi, za razliku od onih što su konzumirali pšenične proizvode (hljeb i pahuljice) kao dnevni preporučeni unos vlakana. Humus namaz od leblebija sadrži proteine i složene ugljene hidrate, a oni stabilizujii nivo insulina u krvi koji kad je povišen, postaje glavni uzročnik proizvodnje holesterola u jetri i podiže nivo triglicerida.

Koliko kalorija sadrži namaz od leblebija i da li goji?
Humus namaz ne sadrži puno kalorija (364 u 100 grama), te je poželjan, ako planirate smršati, jer kao što smo već rekli – on ne goji. Osobe koje žele da se riješe viška kilograma – treba da jedu humus od slanutka sto česće. Naime, drugi važan sastojak ovog recepta jeste pasta od susama (tahini), a ona je bogata mononezasićenim masnoćama, koje podstiču mršavljenje i topljenje sala nakupljenog oko stomaka.

Studija objavljena u žurnalu „Nutrition and Food Sciences“ 2014. godine – otkrila je da osobe koje užinaju humus namaz od leblebija imaju gotovo dva puta manju šansu da budu gojazne. Takode, obim struka kad ispitanika bio je znatno uži.
Porcija od 100g ove namirnice sadrži 4 g proteina, a ukoliko se pojede s barenim bjelancetom (bez žumanceta), količina proteina dvostruko se uvećava. Tako se suzbija apetit, pa se nepotrebni kilogrami gube, dok se mišićna masa zadržava pri mršavljenju.

Dvije kašike humusa od slanutka dnevno znači i vise minerala za organizam. Recimo, fosfor igra važnu ulogu u normalnom fukncionisanju bubrega, srca, mišića i nerava u organizmu, dok magnezijum reguliše krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Ova namirnica takođe sadrži – ali u manjim količinama – kalcijum, kalijum i cink, koji su neophodni za zdravlje organizma.

Uključite li humus namaz od leblebija u dnevni režim ishrane, lakše ćete se izboriti s viškom kilograma, a ojačaćete i imunološki sistem (i čitav organizam).

Kako napraviti humus recept kod kuće
Jedna od prednosti ovog popularnog recepta jeste i to što se vrlo lako sprema. Osim toga, njegovi sastojci svima su dostupni. Oni koji nemaju vremena, humus namaz od leblebija mogu kupiti u prodavnicama zdrave hrane i svim većim marketima, po vrlo pristupačnoj zavisno od toga ko je proizvođač.

Evo kako glasi osnovni recept za humus namaz od leblebija

Sastojci:
250 g sirovih leblebija
2 do 3 kašike tahinija
sok od jednog limuna
4 kašike maslinovog ulja
so po ukusu
Kako se priprema humus namaz:

Ostavite leblebije da odstoje najmanje 12 sati u hladnoj vodi, a zatim ih procjedite i isperite. Sipajte leblebije u slanu vodu i kuhajte ih dok ne omekšaju, ali pazite da se ne prekuhaju. Kad se ohlade, sa šoljicom vode u kojoj su se kuhale sipajte ih u multipraktik, pa im dodajte preostale sastojke. Miksajte dok ne dobijete pastu. Po želji, dodajte tucanu papriku, mljeveni kim ili lan, seckan svež bosiljak, peršun ili celer. Kumin ce smanjiti nadimanje. Igrajte se zacinima.

Tahini namaz od susama kao sastojak humusa of slanutka mozete kupiti u prodavnici ili ga mozete napraviti sami, ako image elektricni mlin za kafu.

Za tahini sos vam je potrebno:

Sastojci:
250 g susama
0,5 dl maslinovog ulja
1/3 kašičice krupne morske soli

Priprema:
Propržite susam u tavi ili šerpi, na srednjoj temperaturi. Morate ga stalno mješati, a čim počne mijenjati boju, prespite ga u činiju. Kad se potpuno ohladi, sameljite ga u električnom mlinu za kafu. Dodajte maslinovo ulje i so, pa miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu, koju treba čuvati u frižideru.

Nadamo se da će vam se ovi recepti svidjeti, jer humus namaz od leblebija bi zaista svako ko misli na svoje zdravlje.

Izvor

http://zdravailepa.com/alternativa/humus-namaz-od-leblebija-slanutka/

Leave a Reply