Zasto bijeli secer nije zdrav?

Slatki ugkljikohidrat, rafinirani bijeli šećer je uobičajena supstanca koja se ustalila u svakom domacinstvu. Malo ko od nas uopće razmišlja koliko je on štetan i koliko smo ovisni o njemu. Znamo li uopste gdje se on sve nalazi i koliko ga dnevno unosimo u organizam?

image

Smatra se da je čak više od 90 % ljudi ovisno o šećeru na isti način kao što možemo biti ovisni o alkoholu, kafi ili nikotinu! Konzumacijom slatkog secera naše tijelo traži još, kako bi na taj nacin održalo umjetnu ravnotežu u tijelu. Tako se vrtimo u krug i non stop tražimo još. Prirodno slatke namirnice koje obiluju mnogim vitaminima i mineralima kao što su suho voće i med, zasijenio je bijeli šećer i izazvao bijelu pošast u svakoj porodici.

Šećer je jednostavni ugljikohidrat tj. čista saharoza. Nastaje od šećerne trske ili repe, ali se radi o supstanci koja više nema nikakve poveznice s tim biljkama. Bijeli ili rafinirani šećer umjetna je jemijska supstanca u kojoj nema niti vitamina, niti minerala.

Rafinirani šećer jako je štetan za organizam, a uz to ne postoji nutritivna vrijednost, tako da samim time ne unosimo ništa korisno u nase tijelo.

Bijeli secer može biti iznimno opasan za zdravlje, pogotovo se rizik povecava sa dugotrajnom i čestom konzumacijom.

Upotreba bijelog secera povezuje se s karcinomom i kiselošću organizma, karijesom, dijabetesom, aknama, debljinom, infarktom, nervozom i mnogim drugim zdravstvenim problemima. Poseban problem je i taj što se unosom šećera u tijelo troše zalihe vitamina i minerala i organizam postoje sve slabiji.

Danas postoje mnoge zamjene za bijeli šećer kojima čak možemo povoljno utjecati na zdravlje. Jedna od najraširenijih je svakako med koji tijelo opskrbljuje kalcijem i željezom. Jako dobar izvor čisto prirodnog šećera je i voće koje je puno vlakna, vitamina, minerala i fruktoze. Želju za slatkom hranom možemo zadovoljiti i konzumacijom suhog voća i orašastih plodova, kao što su bademi, lješnjaci ili indijski oraščići.

Sve više na važnosti dobiva i ekstrakt biljke Stevia. Ona je čak i do 300 puta slađa od šećera, a ne utječe na razinu šećera u krvi pa je pogodna i za dijabetičare. Može se koristiti u obliku praha, tableta ili tekućine.

U trgovinama zdrave hrane može se naći i šećer kokosove palme. On se dobiva iz pupoljaka kokosa, tamne je boje i slatkog karamelastog okusa. Ima nizak glikemijski indeks pa je široko upotrebljiv. Možete ga dodati u deserte ili napitke.

Kombinacijom ovih alternativnih proizvoda možete u potpunosti zamijeniti bijeli rafinirani šećer koji ima jako štetan utjecaj na organizam.

Autor: M.L

http://www.ekrtica.com/koliko-je-secer-stetan-u-prehrani/

Leave a Reply