Zašto je zobena kaša najzdraviji doručak?

Ako dan započnete zobenom kašom možete da očekujete brojne benefite, a nutricionistkinja Kasandra Barns ovakav doručak posebno preporučuje ljubiteljima fitnesa i teretane.

Bez obzira da li u kašu volite da dodate bademe, borovnicu ili malo cimeta, ovaj obrok je jedan od najzdravijih. Istraživanja sa Univerziteta Harvard su pokazala da cjelovite žitarice utiču na to da živimo duže.

zobena kaša

Nutricionistkinja iz Londona, Kasandra Barns za Daily Mail otkriva 5 razloga zašto je zobena kaša najbolji doručak:

1. BEZ VJEŠTAČKIH ZASLAĐIVAČA

Zobena kaša organizmu obezbjeđuje neophodnu energiju, ali za razliku od drugih cerealija ne sadrži dodatne šećere. To znači da će vam ova vrsta obroka obezbijediti dovoljno energije do ručka i spriječiće nagle osjećaje gladi.

2. PRIRODAN IZVOR VITAMINA I MINERALA

Cjelovite žitarice poput zobene kaše su prirodan izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin B1, magnezijum, gvožđe, mangan i cink. Svi ovi vitamini su izuzetno važni, jer organizmu obezbjeđuju energiju i jačaju naš imuni sistem.

Većina popularnih cerealija sadrži niski nivo ovih prirodnih nutrijenata i prepuni su sintetičkih vitamina koji se vrlo sporo apsorbuju u našem organizmu. Magnezijum je jedan od nutrijenata koje je teško unijeti putem uobičajene ishrane, pa se zato savjetuje konzumiranje ovsene kaše.

3. SPORO OSLOBAĐAJUĆA ENERGIJA

Kasandra otkriva da su kaše odličan izbor za doručak upravo za sve zaljubljenike u fitnes i strastvene ljubitelje teretane. Sporo oslobađajući ugljeni hidrati iz zobene kaše su korisni kako za višak energije tokom treninga tako i za kvalitetan oporavak mišića nakon napora. Zobena kaša takođe pomaže u obnavljanju glikogena u mišićima.

4. DODACI ZA POVEĆANI UNOS PROTEINA I ZDRAVIH MASTI

Kašu lako možete da učinite još ukusnijom dodavanjem određenih nutrijenata. Dodajte svježe bobičasto voće i dobićete neophodnu dozu slasti, vitamina C i antioksidanata.

Ukoliko želite da u organizam ubacite proteine i zdrave masti u kašu dodajte nasjeckane orase ili pospite malo cimeta preko kaše za ukusniji obrok, ali i kako biste ostvarili bolji balans šećera u krvi.

5. ODLIČAN IZVOR VLAKANA

Vlakna iz zobene kaše mogu smanjiti nivo holesterola u organizmu. Zobena kaša je mnogo efikasnija u smanjivanju holesterola od popularnih namaza koji su namenjeni toj svrsi i koji sadrže hidrogenizovane nezasićene masti.

S druge strane, zobena kaša sadrži rastvorljiva vlakna koja se zovu beta-glukan i koja sprečavaju da se holesterol apsorbuje u naš krvotok. Vlakna takođe pomažu ljudima da zadrže telesnu težinu i smanjuju šanse za razvijanje dijabetesa tipa 2. U prosječnoj porciji kaše se nalazi 4 grama vlakana dok u cornfleksu ima svega 0,3 grama.

Izvor

Leave a Reply