Jeftina superhrana koja nas čini zdravima

Egzotično voće i povrće s vrhova udaljenih planinskih lanaca, južnopacifičkih otoka ili iz džungle do nas stiže uglavnom osušeno i prerađeno. No, cijena je uglavnom šokantna. Zašto radije ne jedete jeftino, a jednako dobro ili bolje?

U nastavku jeftina superhrana koja nas čini zdravima.

Jeftine supernamirnice koje nas čine jačima i zdravijima:

Kelj

Rijetko se koja biljka može usporediti s onim što sadrži kelj. Pun je minerala, vitamina i antioksidanasa. Vlakna daju osjećaj sitosti, kalcij jača kosti, a omega-3 štiti srce i pospješuje prirodni sistem detoksikacije kojim se tijelo rješava otpadnih i štetnih tvari. Osim što je jeftin, kelj se i jednostavno priprema – dovoljno je 20 minuta kuhanja. Začinite ga maslinovim uljem i imate odličan prilog.

Mlijeko

Kalcij, kalij i vitamin D je najlakše dobiti u čaši mlijeka. Odrasli koji barem jednom dnevno konzumiraju mliječni proizvod imaju bolje kognitivne funkcije nego oni koji rijetko ili nikad ne piju mlijeko, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu South Australia.

jeftina superhrana

Grah

Zrna graha su mala, ali moćna superhrana. Ne bojte se nadimanja nego radije mislite na proteine, vlakna, B vitamine i antioksidanse. Ako niste navikli na grah, ne jedite veće količine, nego tijelo polako privikavajte redovitim manjim porcijama. Dodajte mu lovorov list prilikom kuhanja, da izbjegnete nadimanje.

Jaja

Jaja su jeftina, a sadrže vrlo važne vitamine koji čuvaju mozak. Uz to sadrže snažne antioksidanse, lutein i zeaksantin, koji dokazano čuvaju zdravlje očiju. Ako jedete samo bjelanjak, odričete se mnogo zdravijeg dijela jajeta – žumanjka.

Crni čaj

Ne morate potrošiti ogromne novce na egzotične čajeve. Zdravlje ćelija možete čuvati i crnim čajem. Pun je flavonoida, koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala. Osim toga, pokazalo se da ljubitelji crnog čaja imaju manje bora. Pazite samo da ga ne zaslađujete šećerom ili umjetnim zaslađivačima, jer ćete neutralisati sve dobro što vam ovaj čaj poklanja.

Zob

Zbog statusa superhrane mnoge su namirnice poskupjele. Unatoč tome što je kraljica među namirnicama, zob je ostala podjednako ‘skromna’. Važni minerali, poput cinka, koji poboljšava imunitet, magnezija i željeza, te antioksidansi nalaze se u zobi. Najveća korist je u posebnoj vrsti vlakana koja pomažu u čišćenju organizma od naslaga holesterola u krvnim sudovima. Kupite običnu zob bez šećera i drugih dodataka. Od svih vrsta superhrane zob je definitivno moj favorit.

yuforum

Leave a Reply