Riža i kikiriki, moj izbor za danas. Da li je riža zdrava?

Riža je osnovna prehrambena namirnica u većini zemalja i važna žitarica kojom se hrani više od polovine svjetske populacije. Zdravstvene prednosti ove žitarice mogu se pronaći u više od 40.000 sorti, koliko ih je trenutno dostupno u svijetu.

Dvije glavne vrste riže su integralna i bijela riža.

Integralna zrna se ne obrađuju mnogo, zbog čega je njihova prehrambena vrijednost veća, dok je bijela riža obrađena tako da je mekinja ili vanjski dio uklonjen i ima manje nutritivnih vrijednosti. Riža se također može definisati i po dužini svakog zrna. U indijskoj i kineskoj kuhinji je uglavnom zastupljena riža dugog zrna, dok zapadne zemlje preferiraju zrna kratke ili srednje veličine.

Ukoliko niste upoznati sa djelovanjem riže na zdravlje, krajnje je vrijeme da se informišete i više konzumirate ovu žitaricu.

riza

Obzirom da je riža bogata ugljikohidratima, djeluje kao gorivo koje pokreće tijelo i pruža mu potrebnu energiju, a doprinosi i normalnom funkcionisanju mozga.

Konzumiranje riže je izuzetno korisno za zdravlje, samo zbog činjenice da ne sadrži štetne masti, holesterol, natrij i sastavni je dio uravnotežene prehrane.

Izvrstan je izvor vitamina i minerala poput niacina, vitamina D, kalcija, vlakana, željeza, tiamina i riboflavina.

Obiluje otpornim škrobom, koji dolazi do crijeva u neprobavljenom obliku, sto veoma povoljno djeluje na crijeva. Ona pomaže rast korisnih bakterija koje doprinose normalnoj stolici.

Kako je siromašna natrijem, smatra se da je riža najbolja hrana za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska.

Integralna, smeđa riža bogata je netopivim vlaknima koja mogu pružiti zaštititu od mnogih vrsta raka. Mnogi naučnici vjeruju da su ova, netopiva vlakna od vitalnog značaja za zaštitu tijela protiv kancerogenih ćelija, jer omogućavaju bržu eliminaciju otpadnih materija iz crijeva. Znamo da je predugo zadržavanje sadržaja u crijevima, faktor koji oštećuje epitel crijeva i favorizuje nastanak raka crijeva.

Ljuska riže smatra se kao efikasan lijek za proliv, a vjeruje se da znatno povećava apetit, liječi želučane tegobe i probavne smetnje. Rižina sluz je prva pomoć kod proliva.

Medicinski stručnjaci smatraju da se riža u prahu može primijeniti za liječenje nekih oblika kožnih oboljenja. Crvena riža se koristi kao lijek za regulaciju povišenih masnoća u krvi.

Za smeđu rižu se smatra da sadrži visok nivo neurotransmitera, čija ravnoteža sprečava nastanak demencije i Alzheimerove bolesti.

Ulje mekinja riže ima antioksidativne karakteristike koje promiču kardiovaskularnu snagu smanjenjem nivoa holesterola u tijelu.

Riža također može spriječiti i hronični zatvor. Netopiva rižina vlakna djeluju kao mekana spužva koja se može pomijerati kroz probavni trakt brzo i jednostavno. Smeđa vrsta riže je bogata ovim vlaknima, ali je poželjno piti više vode uz ove vlaknaste namirnice kako bi se ublažili problemi sa zatvorom.

Dijabetičarima se preporučuje da konzumiraju smeđu rižu umjesto bijele, jer smeđa riža ima niži glikemijski indeks.  Samo jedna šolja smeđe riže dnevno pruža vam gotovo 100% vrijednosti mangana, koji pomaže u proizvodnji energije iz ugljikohidrata i proteina. Smeđa riža je izuzetno korisna za normalno funkcioniranje nervnog sistema i proizvodnju spolnih hormona.

Kada se priča o riži o njenom učinku na zdravlje i debljanje odmah nastane ogromna siva zona mišljenja. Postoje dva različita mišljena o riži, jedno koje kaže da je riža puna škroba s malo hranjivih elemenata i da je stoga treba izbjegavati pod svaku cijenu, dok drugo mišljenje smatra da riža ima mnogo pozitivnih koristi i koja vidi rižu kao odličan izvor ugljikohidrata. Čini se da nitko nije potpuno siguran da li je riža dobra za zdravlje ili ne. Dok neki ljudi smatraju da je riža dobra za ljude koji žele izgubiti na težini, neki se žale na visok udio šećera u riži. Riža kao i svako jelo ima i svojih prednosti, ali i svojih mana. Istina je da je riža namirnica koja je temelj mnogih dijeta i korisna je za gubitak tjelesne težine.

Riža je bogata ugljikohidratima koji su odlični za pružanje energije vašem tijelu. Bilo koja hrana, uključujući rižu, može debljati kada se ne kontrolira količina hrane koju unosite, dakle jedenje riže može biti i dobra ali i loša stvar za vaš plan gubitka težine.

Riža, hrana koja prije svega pruža ugljikohidrate, tijelu pruža i proteine. Riža može spadati u kategoriju hrane cjelovitog zrna – namirnica koje sadrže jezgru zrna kao što je smeđa riža ili može spadati u kategoriju rafinirane hrane.

Bijela riža, na primjer, prolazi kroz proces mljevenja koji joj oduzima vlakna, željezo i neke vitamine. Iako proizvođači hrane obogaćuju bijelu rižu i ostala rafinirana zrna s mineralima i vitaminima, prehrambena vlakna nikada ne mogu biti dodana natrag u hranu.
Mnoge dijete potiču vas da konzumirate određenu vrstu hrane, a u isto vrijeme da izbjegavate neku drugu, kao što su ugljikohidrati. Međutim, ako ste zabrinuti u vezi vaše težine, bilo da je želite izgubiti ili čak zadržati istu težinu kao što imate sada ključ je brojenje kalorija. Jedna šalica kuhane bijele riže sadrži 170 kalorija, dok ista količina smeđe riže sadrži 190 kalorija. Međutim, bitno je zapamtiti da iako bijela riža ima manje kalorija po šalici ona ipak ne sadrži prehrambena vlakna, te je lošija za vaš prehrambeni režim, u nekim slučajevima može čak izazvati povećanje težine.

Zbog prehrambenih vlakana smeđa riža će vas duže držati sitima što je još jedna pozitivna stvar koju smeđa riža čini za vašu prehranu. Vlakna u smeđoj riži ne pomažu samo pri vašem planu mršavljenja već i pomažu pri reguliranju vaše probave i smanjuju rizik od kroničnih bolesti, kao što su dijabetes i bolesti srca. Naravno, uvijek morate imati na umu da svaka hrana – čak i ova zdrava cjelovita zrna – mogu debljati ako se pretjera u njihovom konzumiranju. Dakle, sve dok ne jedete rižu u pretjeranim količinama ne morate se bojati debljanja. Svi znamo da Azijci stalno jedu rižu, a možete li se sjetiti kad ste zadnji put vidjeli Azijca koji ima problema s debljinom, naravno ne uključujući sumo hrvače. Postoji mnogo zdravih i dijetnih recepta s rižom, pa malo potražite i otkrijte nove načine kako spremati rižu na još zdraviji, ali i ukusniji način i uživajte u vašoj prehrani.

Izvori

Utjecaj riže na zdravlje

http://www.haber.ba

http://www.index.hr

Leave a Reply