7 zdravih razloga da danas popijete šolju zelenog čaja

Redovno konzumiranje zelenog čaja može učiniti čuda za vaše tijelo. Evo na kojih vam sedam načina ovaj zdravi napitak pomaže.

Dobar je za kosti. Zeleni čaj može pomoći u usporavanju procesa gubitka koštane mase koji se povezuje da starenjem i smanjiti rizik od preloma uzrokovanih osteoporozom. Istraživanja pokazuju da žene koje piju do tri šolje ovog napitka dnevno imaju za 30% manji rizik od preloma kuka koji se povezuje sa osteoporozom.

image

Može pomoći u sprečavanju nastanka i razvoja raka. Stopa raka niža je u azijskim zemljama, kao što je Japan, gdje se zeleni čaj pije svakodnevno. Iako istraživači nisu sasvim sigurni da li je samo zeleni čaj odgovoran za nižu stopu raka, ovaj napitak sadrži hemikalije EGCG, EGC, ECG i EC koje su poznate po antioksidativnim aktivnostima. Ove hemikalije mogu pomoći u zaštiti ćelija DNK od oštećenja, jednog od prvih koraka u rastu ćelija raka. Osim toga, svojstva zelenog čaja mogu zaštititi kožu od štetnog UV zračenja, vodećeg uzroka raka kože.

Može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine. I ne samo to, on vam može pomoći i da smršate. Pored toga, ekstrakti zelenog čaja imaju moć da smanje gojaznost i oboljenja uzrokovana gojaznošću, poput dijabetesa.

Može smanjiti holesterol. Zeleni čaj povezuje se sa nižim nivoima LDL, “lošeg”, holesterola. Istraživanja pokazuju da osobe koje ga redovno piju imaju niži nivo holesterola u odnosu na osobe koje ga uopšte ne konzumiraju.

Poboljšava zdravlje desni. Niža stopa gubitka tkiva desni i krvarenja dešava se kod osoba koje redovno piju zeleni čaj, bar sudeći prema mnogobrojnim istraživanjima. Što su ispitanici redovnije i češće pili zeleni čaj to su manje simptoma oboljenja desni imali.

Dobar je za srce. Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. U istraživanju koje je provedeno u Japanu, a koje je obuhvatilo više od četrdeset hiljada učesnika, ispitanici koji su pili zeleni čaj imali su 26% manje šanse od dobijanja srčanog ili moždanog udara. Međutim, isti ispitanici su konzumirali najmanje pet šoljica zelenog čaja dnevno pa, znate šta vam je činiti!

Povećava nivo energije. Čak i oni koji pokušavaju da smanje unos kofeina mogu iskoristiti energetske vrijednosti zelenog čaja. 230 ml zelenog čaja sadrži između 24 i 45 miligrama kofeina, dok ista količina kafe sadrži između 95 i 200 miligrama kofeina. Upravo zbog toga zeleni čaj može poboljšati nivo energije uz smanjenje rizika od nastanka glavobolje, drhtanja i mučnine, što se obično dešava prilikom pretjeranog unosa kofeina. I da, ta količina kofeina može vam pomoći da budete izdržljiviji prilikom vježbanja.
Autor: minimagazin.info

Leave a Reply