Evo zašto je vježbanje super stvar

Redovno vježbanje može vam pomoći da izgradite jače mišiće, spriječite nastanak hroničnih oboljenja i da vam odjeća mnogo bolje stoji. Međutim, postoji još jedna korist od fizičke aktivnosti koja je zaista vrijedna pomena: način na koji vježbanje čak i u umjerenim količinama “oduzima” godine sa vašeg lica i tijela, bez obzira na broj rođendana koje ste proslavili. Naravno, ne možete promijeniti vašu hronološku starosnu dob, ali vježbanje može poboljšati vaše zdravlje do tačke gdje ćete se osjećati i izgledati mlađe od svojih godina.

image

Donosimo trinaest fizičkih i mentalnih prednosti koje vježbanje može imati na vaš mozak i tijelo.

Vježbanje vam daje više elana i energije

Vježbanje je kao prirodni energetski napitak koji vašem mozgu i tijelu pomaže da imaju više elana i energije. Vježbanje dovodi vaše tijelo u stanje pobuđenosti što znači da ste vitalniji i da imate veći osjećaj blagostanja. Dnevni zadaci postaju manje naporni te zahtijevaju manje napora za njihovo obavljanje. Poletniji ste te imate osjećaj kao da ste dekadu ili dvije mlađi.

Vježbanje pokreće vaš seksualni nagon

Vježbanje poboljšava protok krvi u cijelom tijelu, uključujući i dio “ispod pojasa”, a zbog toga bolje reagujete te ste uzbuđeniji. Pored toga, vježbanje poboljšava seksualni nagon i u psihološkom smislu, jer vježbanjem stičete više samopouzdanja o vašem izgledu i tijelu te razmišljate o sebi kao privlačnijoj i poželjnijoj osobi.

Vježbanje vašu kožu održava mekanom i sjajnom

Istraživanja pokazuju da žene koje su u četrdesetim godinama i koje redovno vježbaju imaju kožu koja je gipkija i elastičnija, kao kod žena u tridesetim i dvadesetim godinama. Ta razlika nema nikakve veze sa izlaganjem suncu (usljed čega vaša koža brže stari, ukoliko ne koristite kremu sa zaštitnim faktorom), već se pretpostavlja da vježbanje stvara tjelesne supstance koje pomažu u usporavanju starenja kože, mada naučnici priznaju da je potrebno uraditi dodatna istraživanja kako bi se ustanovilo na koji način vježbanje mijenja sastav kože.

Vježbanje poboljšava vaše držanje

Zbog gubitka mišićne mase i promjene gustine kostiju, vaše držanje mijenja se kako starite. Suprotstavite se ovome pomoću treninga snage koji gradi mišiće i poboljšava zdravlje kostiju, posebno u predjelu trupa i kičme (što, na kraju, pomaže da imate pravilno držanje te da ne hodate pogrbljeni. Samim tim, izgledaćete mlađe).

Vježbanje poboljšava vašu fleksibilnost

Usljed starenja vaši zglobovi i mišići postaju sve fiksiraniji u jednom mjestu (upravo zbog toga postajete podložniji lomovima). Redovno vježbanje, posebno treninzi istezanja (joga i pilates), pomažu vam da budete opušteniji i savitljiviji. Ukoliko više volite kardio trening, fleksibilnost možete poboljšati zagrijavanjem i hlađenjem nakon treninga pomoću valjaka od pjene. Ovaj fitnes alat eliminiše čvorove koji se stvaraju na mišićima.

Vježbanje poboljšava raspoloženje

Endorfini, tjelesne hemikalije koje se otpuštaju kada ste aktivni, zaslužni su za poboljšanje raspoloženja. Oni su poput prirodnih opijata koje vaše tijelo proizvodi. Istraživanja pokazuju da vježbanje može izazvati promjene i na drugim neurotransmiterima koji vam pomažu da se osjećate bolje i prijatnije.

Vježbanje vam pomaže da bolje spavate

Miran san je kao fontana mladosti, a vježbanje vam pomaže da ga postignete. Vježbanje će vas umoriti, naravno, ali tu ima i više od toga. Dobar san pomaže svim sistemima u vašem tijelu da optimalno funkcionišu pa je i manja vjerovatnoća da budete pod stresom i da se okrećete u krevetu cijele noći. Nedavna istraživanja ovo podržavaju pokazujući da najmanje 150 minuta vježbanja sedmično poboljšava kvalitet spavanja za 65%.

Vježbanje poboljšava metabolizam

Metabolizam prirodno usporava kako starimo pa je teže i izbjeći debljanje, kako godine prolaze. Srećom, redovno vježbanje pomaže da povećate konačni broj sagorenih kalorija te da održite stalnu tjelesnu težinu. Više kalorija ćete sagoriti ukoliko u redovni trening uvrstite, par puta sedmično, trening otpora. (Vježbanje sa tegovima pomaže u izgradnji mišićne mase, a što više mišića imate to više kalorija sagorijevate).

Vježbanje usporava starenje ćelija

Zbog vježbanja se ne osjećate samo mlađe – ono, zapravo, može “isključiti” proces starenja u vašim hromozomima. To ima veze sa telomerima, kapama koje se nalaze na krajevima hromozoma, a koje kontrolišu starenje. Telomeri se skraćuju kako starite, a duži telomeri povezuju se sa dugovječnošću. Nedavna istraživanja pronašla su vezu između redovnog vježbanja i izduživanja telomera, što sugeriše da vježbanje može usporiti sat i pomoći vam da duže živite. Iako vježbanje ne garantuje duži život, ono vam u velikoj mjeri može poboljšati šanse.

Vježbanje smanjuje masne naslage na stomaku

Kako ulazite u srednje godine tako i masne naslage, koje su se primarno nalazile na bokovima i butinama, počinju da se pojavljuju i na stomaku (ovo se najčešće dešava nakon menopauze). Za razliku od masnih naslaga na drugim dijelovima tijela, ove visceralne masti mogu povećati rizik od nastanka i razvoja hroničnih oboljenja, kao što su dijabetes i srčana oboljenja. Te masnoće su “tvrdoglave”, ali se mogu smanjiti pa čak i u potpunosti eliminisati redovnim kardio treninzima. Istraživanja pokazuju da kardio trening može dovesti do većeg gubitka masnih naslaga sa stomaka od treninga snage ili kombinacije treninga snage i kardio treninga.

Vježbanje ublažava stres

Trčanje ili hodanje mogu vam skrenuti misli sa briga i ublažiti anksioznost. Ali, može postojati i fiziološki razlog zbog kojeg vježbanje snižava nivo stresa. Otpuštanje endorfina podstaknuto vježbanjem ima opuštajući efekat i smanjuje napetost. Takođe, meditativni oblici vježbi, kao što je joga, podstiču pribranost dok se krećete.

Vježbanje poboljšava pamćenje

Kako godine prolaze, sasvim je normalno da postanete zaboravni. Ali, istraživanja pokazuju da se možete boriti protiv toga pomoću vježbanja. Istraživanja pokazuju da redovne aerobne vježbe povećavaju veličinu hipokamusa, dijela mozga koji se povezuje s pamćenjem. Ranija istraživanja povezuju vježbanje sa izoštrenijim kognitivnim sposobnostima.

Vježbanje vas štiti od srčanih oboljenja

Redovno vježbanje smanjuje rizik od kardioloških problema koji imaju tendenciju da se pojavljuju kako starite, kao što su visok krvni pritisak i visok nivo triglicerida. Oboje doprinosi nastanku srčanih oboljenja. Vježbanje, takođe, povećava nivo HDL (dobrog) holesterola koji vaše srce štiti od kardio-vaskularnih oboljenja.

Autor: minimagazin.info

Leave a Reply