Zašto je zapravo limun zdrav?

Sok od limuna ujutro prije obroka, ubrzava metabolizam i pomaze vam da lakse gubite kilograme. Osim kod mršavljenja, limun pomaže i kod raznih zdravstvenih problema.
Doktorica Penny Stanway, autorica knjige The Miracle of Lemons, tvrdi da je limun čudotvorna hrana. Osim što je limun najbolji izbor ako želimo utažiti žeđ i pobijediti visoke temperature, pomaže i kod široke lepeze bolesti i zdravstvenih tegoba.

image

Korisni efekti limuna na zdravlje su:

Pomoc kid mrsavljenja
Uz sok od limuna ćete lakše istopiti suvišne kilograme i spriječiti njihovo nagomilavanje na krivim mjestima, tvrde stručnjaci. Za najbolje rezultate, sok od limuna pijte ujutro prije obroka, jer ćete tako potaknuti metabolizam, a kalorije se neće ‘lijepiti’ za kritične zone.

Žučni kamenci
Oko 80 posto žučnih kamenaca sastoji se od holesterola, koji se stvara u slučaju da ga jetra ili žuč ne mogu uspješno eliminisati. Zbog nedostatka želučane kiseline (što može biti uzrokovano starenjem, stresom ili uzimanjem određenih lijekova), kontrakcije žuči mogu biti oslabljene. Time se objašnjava smanjeno neredovito pražnjenje žučnog soka i zaostajanja ‘starog’ ustajalog žučnog soka, koji se zatim taloži holesterolske kamence. Zato se preporučuje konzumacija kiselih namirnica prije obroka, jer one mogu imitirati želučanu kiselinu i ‘ohrabriti’ žuč na kontrakcije kako bi izbacila male kamence. Limun je pri tome idealna namirnica!

Kašalj
Ovo voće djeluje i kao ekspektorans – potiče izbacivanje sekreta iz bronhija, stoga je limun nezaobilazan kod prehlade ili gripe. Petogodišnje istraživanje provedeno nad više od 63.000 osoba iz Singapura pokazalo je kako prehrana bogata vlaknima iz voća može ublažiti kronični kašalj. Flavonoidi, koji imaju antioksidantska svojstva, štite pluća od upala i smanjuju oštećenje tkiva.

Kako biste ublažili kašalj, popijte limunadu ili narežite pola limuna na tanje kriške te ubacite u pola litre vode zajedno sa lanenim sjemenkama (koje su također poznati ekspektorans) i lagano kuhajte 20 minuta. Procijedite i zasladite s malo meda.

Psorijaza
Psorijaza je hronična kožna bolest koja zahtijeva uporno i dugotrajno sistematsko liječenje. Čini se paradoksalnim, no limunska kiselina iz soka limuna može ublažiti suhoću kože i umanjiti njeno ljuskanje. Ujedno pomaže obnoviti vlažnost kože i potiče skidanje mrtvog sloja stanica.

Nekoliko puta dnevno nanesite limunov sok na područje zahvaćeno psorijazom i zadržite se par minuta na suncu. Kroz razdoblje od par tjedana, povećavajte vrijeme koje provodite na suncu. Limunov sok bogat je psoralenima, prirodnim sastojcima iz bilja koji su vrlo osjetljivi na UVA zrake i reagiraju na stanicama kože. Mnogi dermatolozi propisuju psoralene oralno ili lokalno na kožu u kombinaciji s UVA terapijom kada je u pitanju psorijaza.

Zatvor
Limuni su i bogati izvor pektina, vrste vlakna koja se u crijevu pretvaraju u gel i olakšava kontrakcije crijeva. S druge strane, celuloza privlači vodu, što olakšava probavu. U svakodnevnu prehranu uključite limunov sok i koricu (pazite da je limun iz organskog uzgoja).

Povisen krvni pritisak
Kalij iz limuna pomaže pri regulaciji tjelesnih tekućina, a magnezij opušta arterije. Također, flavonoid su nutrijenti koji limunu daju žutu boju, jačaju kapilare i olakšavaju protok kisika u organizmu te na taj način štite naše krvožilno zdravlje.

Vitamin C iz jednog malog limuna može povećati razinu dušikovog oksida, plina koji našem tijelu daje signal da se opusti i proširuje krvne žile. Također, limunov sok nalikuje nekim lijekovima koji se koriste za snižavanje tlaka – ACE inhibitorima, jer inhibira stvaranje hormona angistina u bubrezima (ovaj hormon povisuje tlak tako što steže krvne žile).

Mokracne infekcije
Nezdrava prehrana pogoršava probleme s upalom mjehura, jer kisela mokraća samo povećava bolove. Normalni pH mokraće varira između 4,5 i 9, a idealan je oko 5,8 i 6,8. Iznenađujuće, metaboliziranje limunovog soka u našem tijelu ima blago alkalizirajući učinak.

Konzumirajte sok polovice limuna dva do tri puta dnevno. Limun možete koristiti kao zamjenu za ocat. Salate će živnuti, a limun možete dodavati i u razne umake za tjesteninu. Najpoznatija je upotreba limuna u ribljim specijalitetima. Sok od limuna voćnoj salati daje poseban okus, a narezano voće dulje održava svježim.
(DobreVijesti.info/net.hr)

Izvor

Leave a Reply