10 ključnih stvari za osnaživanje duše, uma i tijela

1. Slušajte mudrost svog srca

Ono se izražava putem signala ugodnosti i neugodnosti. Kada birate određeno ponašanje, pitajte svoje tijelo: “Kako se osjećaš povodom ovoga?”. Ukoliko vaše tijelo pošalje znak fizičkog ili emotivnog stresa, budite pažljivi. Ukoliko vaše tijelo šalje znak odobravanja i udobnosti, onda nastavite.

image

2. Živite u sadašnjosti
Sadašnjost je jedini trenutak koji imate. Obratite pažnju na ono što je ovdje i sada. Prihvatite u potpunosti ono što dolazi, kako biste mogli procijeniti, nešto naučiti, a zatim nastavite dalje. Sadašnjost je takva kakva treba biti. Ona odražava vječite zakone prirode koji su vam nametnuli upravo ovu misao, upravo ovu fizičku reakciju.

Taj moment je ovakav kakav jeste zato što je univerzum takav kakav jeste. Nemojte se boriti protiv vječitog toka stvari; umjesto toga, budite jedno s njim.

3. Nađite vremena za tišinu
Meditirajte, smirite unutrašnji dijalog. U trenucima tišine, shvatite da prepoznajete svoj izvor čiste svjesnosti. Obratite pažnju na unutarnji život tako da vas vodi intuicija, a ne vanjske interpretacije o onom što je dobro i što nije dobro za vas.

4. Napustite svoju potrebu za vanjskim dokazima
Vi ste sami sudac za ono što je dobro za vas i vaš cilj je otkriti beskonačnu korist u sebi, bez obzira što drugi misle. Velika sloboda leži u ostvarenju ovoga.

5. Kad primijetite da reagujete bijesno ili se suprotstavljate bilo kojoj osobi ili prilici, shvatite da se borite sami sa sobom.
Izražavanje otpora je obrambeni mehanizam nastao uslijed starih rana. Kada se oslobodite tog bijesa, izliječiti ćete sebe i uključiti ćete se u tok univerzuma.

6. Znajte da svijet “tamo negdje” reflektira stvarnost “ovdje”.
Ljudi na koje suviše burno reagujete, bez obzira da li s ljubavlju ili mržnjom, su projekcije vašeg unutrasnjeg svijeta. Ono što najviše mrzite je ono što najviše poričete u sebi. Ono što najviše volite je ono za čime najviše čeznete. Upotrijebite ogledalo odnosa da biste upravljali svojim razvojem. Cilj je potpuna samospoznaja. Kad to dostignete, ono što najviše volite automatski će biti tu, ono što najviše mrzite će nestati.

7. Otklonite breme osuđivanja i osjećati ćete se mnogo lakše.
Presuda određuje situacije kao dobre ili loše, a one jednostavno jesu. Sve se može razumjeti i oprostiti ali kad presudite, vi odbacujete razumijevanje i prekidate proces učenja voljenja. Osuđujući druge, vi reflektujete nedostatak sposobnosti da sami sebe prihvatite. Zapamtite – svaka osoba kojoj oprostite doprinosi ljubavi koju njegujete prema sebi.

8. Ne zagađujte svoje tijelo otrovima
Bilo putem hrane, pića ili negativnih emocija. Vaše tijelo je više nego sredstvo za održavanje života. Ono je vozilo koje će vas nositi na putu vašega života. Zdravlje svake stanice direktno doprinosi da se dobro osjećate, zato što je svaka stanica tacka svjesnosti koja sadrži polje svjesnosti da ste to vi.

9. Zamijenite strahom motivirano ponašanje s ljubavlju motiviranim ponašanjem.
Strah je proizvod memorije koja boravi u prošlosti. Sjećajući se onoga što nas je pogodilo prije, mi usmjeravamo našu energiju kako bismo bili sigurni da se stara patnja neće ponoviti. Ali pokušavajući prošlosti nametnuti sadašnjosti – na taj način nikad nećemo odagnati strah od toga da budemo povrijeđeni.

To se događa samo kada nađete sigurnost vlastitog bića, a to je ljubav. Motivisani istinom, koja je u vama, možete se suočiti s bilo kojim strahom, zato što vaša unutarnja snaga ne preza od straha. Trebate razumjeti da je fizički svijet samo ogledalo dublje inteligencije.

Inteligencija je nevidljivi organizator materije i energije, i kako dio te inteligencije obitava u vama, vi sudjelujete u organizirajućoj snazi svemira. Zato što ste neodvojivo povezani sa svim, ne možete sebi dopustiti zagađivanje zraka i vode na planeti.

Ali na dubljem nivou, ne možete sebi dopustiti ni život sa zagađenim umom, jer svaka misao ostavlja utisak na cjelokupno polje inteligencije. Živjeti u balansu i čistoći je najviše dobro za vas i za zemlju.

10. Život je kreativan poduhvat.
Postoji mnogo nivoa kreacije i samim tim mnogo nivoa za moguće vladanje. Biti apsolutno živ, ne suditi i prihvatati sebe je vrhovni cilj, ali veoma je bitno djelovati iz koncepta cjeline. Budući da društvu nedostaje vizija kraja puta, eminentni psihijatar Erik Erikson se jada: “Naša civilizacija u suštini ne podržava koncept cjelokupnog života.”

Nova paradigma daruje nam takve koncepte, ujedinjavajući tijelo, um i duh. Godine koje slijede trebale bi biti vrijeme u kojem će život postati cjelina. Krug se zatvara i svrha života se ispunjava. U ovom cilju, aktivno vladanje nije samo način da se doživi ekstremna starost – to je put do slobode.

Deepak Chopra
Prevod: Bebamur
Izvor: Atma.hr

Preuzeto sa: 

Leave a Reply