Sedam vrsta porodicnih uvjerenja koja vas ogranicavaju

7 vrsta porodičnih uvjerenja koja vas ograničavaju i stavljaju veto na vašu sreću

U našim umovima borave mnoga ograničavajuća i iracionalna uvjerenja koja su naslijeđena od drugih. Govorimo o psihološkom dosijeu koji potpuno stavlja veto na nečiji potencijal.

7 vrsta porodičnih uvjerenja koja vas ograničavaju i stavljaju veto na vašu sreću

Možda niste svjesni toga, ali postoje porodična uvjerenja koja vas mogu ograničiti. Oni su poput nevidljive torbe koju nosite na leđima, gomile tihih naredbi, poruka uspostavljenih u vašem umu, usadjene još od djetinjstva koje vas možda sprečavaju u rastu. Njihovo deaktiviranje nije lak zadatak, jer su ukorijenjeni u dubinama vaše psihološke arhitekture.

Albert Ellis , poznati psihoterapeut i osnivač racionalne emocionalne terapije (ERT), zasnovao je svoj pristup upravo na toj osnovi. Dobar dio našeg psihološkog blagostanja proizlazi upravo iz potrebe da se oduzmu sve te iracionalne i ograničavajuće misli . Naš način tumačenja stvarnosti često se hrani onim izrazima koje su nam drugi ubacivali već duže vrijeme.

Uvijek je dobro vrijeme za promjenu. Ljudi postaju ono što mislimo da jesmo . A na ta uvjerenja pak utječu glasovi od jučer koji i dalje imaju višak moći u nama. Vrijeme je da zamaglite te štetne odjeke prošlosti. Za vase zdravlje i dobrobit.

“Vi ste jedina osoba koja misli svojim umom. Vi ste moć i autoritet u svom svijetu.”

-Louis Hay-

Porodična uvjerenja koja vas ograničavaju

Većina onoga što govorite, odlučujete, radite (i ne radite) rezultat je onoga što mislite. Mogli bismo reći da prilikom donošenja odluka i obrade onoga što nas okružuje to činimo spontano i slobodno. Naše “ja” upravlja svime i sve orkestrira – govorimo sebi na nevin način. Međutim, stvarnost nije takva. Većina onoga što mislite temelji se na uvjerenjima koja nisu prošla kroz kritični filter.

Ne ograničavaju vas samo porodična uvjerenja. Takođe društvo, prijatelji i naši konteksti oblikuju vaša mišljenja, perspektive i percepcije. Dakle, ovo se dešava nešto normalno. Važno je da ste u stanju otkriti ove funkcionalnije misli (uvjerenja).

Istraživački radovi , poput onih na Univerzitetu Osnabrück u Njemačkoj, ukazuju nam na nešto važno u tom pogledu. Naš način razmišljanja su sistemi vjerovanja koje držimo istinitima. Stoga je polazište za deaktiviranje ovih ograničavajućih obrazaca favoriziranje onoga što nazivate metasviješću.

Da bismo to učinili, možemo početi otkrivajući niz porodičnih uvjerenja koja vas ograničavaju.

1. Niste dobri u necemu, to se dešava u porodici. Bolje da ni ne pokušavate
Da je naš um komad obradive zemlje, određena porodična uvjerenja bila bi poput korova koji treba ukloniti. Vrlo je uobičajeno za očeve, majke, bake i djedove, ujake itd. imaju tendenciju da rano označavaju decu. “Pedro je nespretan u matematici kao i njegov otac . ” “Marta je poput svoje starije sestre, nespretne za sport.”

Uporedite i obespravite djecu, jer se u određenom trenutku čini da nisu kompetentna u nečemu, to je greška koja se ponavlja. Možda u odrasloj dobi nastavljamo pretpostavljati da je bolje ne pokušavati određene stvari, jer nam je neko jednom rekao da ne vrijedimo toga …

2. Ne vjerujte … (žene, muškarci, vaši prijatelji itd.)
Nepovjerenje je dimenzija koja se često prenosi s roditelja na djecu. Strahovi i predrasude su poput plijesni koja se prenosi s generacije na generaciju . Tako su među najčešćim porodičnim uvjerenjima koja obično nasljeđujemo ona nespremnost da se vjeruje ljudima jer će nas – prema riječima naših roditelja – u jednom trenutku izdati.

3. Porodica je uvijek na prvom mjestu
Porodica je važan stub u životu svake osobe, istina je. Međutim, ovu ideju ne možemo učiniti apsolutnim aksiomom. Postoje posebne okolnosti koje mogu opravdati, na primjer, ostavljanje porijekla sa strane radi mentalnog zdravlja.

Stoga nas ponekad naša uvjerenja navode na pretpostavku da je, iako nas određene porodice tretiraju loše, naša obaveza da to izdržimo.

4. Niko vas neće voljeti
“Sa tim karakterom koji imaš niko te neće voljeti”, “Pogledaj se, ako ne vodiš računa o svom fizičkom izgledu, nikome se neces dopasti”…

Ponekad je način na koji sebe doživljavamo posredovan tim porodičnim uvjerenjima. Vrijeme je da ih deaktivirate.

Budite oprezni, ako ne preispitate porodična uvjerenja koja vas prate, bit ćete u zarobljeništvu za cijeli život.

5. Porodična uvjerenja koja su vam usađena: Život je vrlo težak, zadovoljite se minimumom!
Zaista, život nije šetnja ili igra. Život je putovanje puno nepredviđenih događaja, ali to nije razlog zašto ćemo odustati, a da nismo ni napustili luku kako bismo otplovili. Pretpostavka da postoje stvari koje je bolje ne pokušavati ili je najprikladnije zadovoljiti se s onim što imamo, nije dobar pristup za naš ljudski razvoj .

Istraživački radovi, poput onih provedenih na Kalifornijskom univerzitetu u vezi s nerazumnim ili iracionalnim uvjerenjima, ukazali su na nešto o čemu vrijedi razmisliti. Postoje ideje koje pretpostavljamo i uzimamo zdravo za gotovo bez razmišljanja ili razmišljanja o njima. Štoviše, da bismo izbjegli kognitivne disonance, čak ni ne priznajemo da su nam kontradiktorne.

Stoga ovo objašnjava zašto nas porodična uvjerenja često navode da ostanemo u zoni udobnosti. Osporavanje onoga što nam je rečeno uključuje hrabrost, pa čak i suočavanje s mnogim našim mentalnim planovima.

6. Nemate talenta, pa nemojte sanjati nemoguće stvari
Ne sanjajte, ne nagađajte, ne pravite dvorce u zraku. Nemate talenta, pa prestanite biti besmisleni, jer ono što biste trebali učiniti je tražiti život u praktičnim stvarima.

Ima mnogo odraslih kojima su rano odrezali krila s klasičnom idejom da je ono o čemu su sanjali beskorisno. Nekoliko stvari je štetnije od rušenja ideala djeteta, njegovih snova i zamkova u zraku. Vjerujući da su ono što sanjamo i želimo samo puste zelje, vodi nas u previše siv i običan život.

7. Porodična uvjerenja koja uzimamo zdravo za gotovo: ne žalite se, u ovom životu morate biti jaki
“Ne plači, ne buni se, ne žali se, sakrij to loše lice … Život je težak i moraš to podnijeti!” . Ova vrsta porodičnih uvjerenja koja su nas cijepila u prvim godinama života obično imaju ozbiljne posljedice.

Obaveza da uvijek budemo jaki je osnova naše psihološke patnje. Imamo pravo biti ranjivi, protestirati, plakati i žaliti zbog onoga što boli . Deaktivirajmo ove vrste ideja iz našeg uma i steći ćemo sreću.