Lijekovi i namirnice koje ne smijete koristiti zajedno

Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za srce može da poveća pritisak i dovede do poremećaja srčanog ritma, dok mlijeko i mliječni proizvodi poništavaju dejstvo antibiotika. Pazite šta jedete dok ste na terapiji lijekovima. U nastavku slijede kombinacije hrane i lijekova koje ne smijete koristiti zajedno.

Alkohol i lijekove ne treba uzimati zajedno

Ne kombinujte alkohol sa antipsihoticima, tricikličkim antidepresivima i benzodiazepinom, jer izazivaju pospanost. Nemojte da pijete alkohol ako ste popili tabletu valerijane ili u slučaju da koristite antihistaminike starije generacije u terapiji alergija.

e57d2aa7-43ce-4a70-a349-3269ad763894.jpg

Žitarice i povrće usporavaju djelovanje antidepresiva

Hrana bogata vlaknima može izmijeniti djelovanje tricikličkih antidepresiva, kao i molekule nekih lijekova za epilepsiju i kardiotonika za srčane probleme. Vlakna usporavaju apsorpciju lijeka u crijevima, poništavajući njegovo djelovanje. Nije nužno da iz ishrane izbacite ovu vrstu hrane, već je važno da lijekove uzmete sat vremena prije obroka. Biljna vlakna, posebno pektin (koga ima u kori jabuke) usporavaju apsorpciju većine lijekova. To prije svega važi za digoksin, jedan od lijekova za srčane bolesnike, i acetaminofen (Paracetamol), koji se uzima u slučaju raznih vrsta bolova.

Vitamin C i digestive ne bi trebalo kombinovati sa antianemicima (lijekovi protiv povraćanja)

Ako ste na terapiji antianemicima, pažljivo konzumirajte voće, jer je bogato vitaminom C i može izazvati poremećaj u količini gvožđa, a postoji i opasnost od trovanja. Velika doza vitamina C ne preporučuje se onima koji su genetski izloženiji riziku od prekomjernog gomilanja gvožđa, recimo, onih koji imaju talasemiju i hemohromatozu. Vitamin C može ograničiti izlučivanje aspirina, pa je važno paziti da se ne uzimaju zajedno.

Mlijeko i mliječni proizvodi poništavaju dejstvo antibiotika

Hrana koja obiluje kalcijumom, kao mlijeko i sir, može poništiti dejstvo nekih antibiotika (tetraciklin) i oslabiti delovanje kinolona (ciprofloksacin, levofloksacin). Mlijeko se veze za njihove molekule i deaktivira ih. Kod terapije antibiotikom odnos aktivnih materija mora biti isti svakog dana terapije, a smanjena količina aktivnih supstanci rizik je da se bakterija ne ukloni u potpunosti. Mlijeko sa antiacidima na bazi kalcijuma i sode bikarbone može izazvati neželjene nuspojave. Zato je mliječne proizvode bolje izbegavati tokom terapije antibioticima. Apsorpciju tetraciklinskih antibiotika koče kalcijum i gvožđe, pa nije preporučljivo uzimati ih sa mlijekom koje je bogato kalcijumom ili sa namirnicama koje su bogate željezom.

Oprezno s voćem, posebno sa sokom od grejpfruta

Prema poslednjim istraživanjima glavni krivci za moguće neželjene posledice jesu bioflavonoidi, naringin-naringenin i furokumarin – supstance kojima je grejp izuzetno bogat. Te materije povećavaju koncentraciju antihistaminika u krvi i sedativa, kao što je benzodiazepin i antagonisti kalcijuma koji se koriste pri problemima sa pritiskom. Isto dejstvo imaju i na imunosupresore (koji se koriste nakon transplantacije), statine (protiv masnoća u krvi), protivzapaljenske (antiinflamatorne) lijekove kao što su kortikosteroidi. Grejpfrut ne smijete koristiti sa nekim lijekovima protiv aritmija, kao što je amiokordin. Još je otvorena rasprava o negativnom efektu grejpfruta pri raku dojke. “British Juornal of Cancer” upozorava da grejp može povećati mogućnost pojave raka dojke u menopauzi za 30%. U tim slučajevima preporučuje se da smanjite njegovo uzimanje, dok druga istraživanja donose drugačije zaključke, odnosno da je grejp koristan zbog svog antikancerogenom dejstva.

Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za srce povisiće pritisak

Ako uzimate ACE – inhibitore (lijekove za srce i visoki pritisak), veća količina kalijuma, koga ima dosta u morskoj soli, može izazvati srčanu aritmiju. Ne uzimajte ovu vrstu soli ako pijete antidepresive na bazi litijuma, jer u tom slučaju kalijum povećava koncentraciju aktivne supstance i može izazvati brojne nuspojave.

Iznutrice i morski plodovi ne idu sa barbituratima

Ako su vam propisani barbiturati (protiv epilepsije, depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja), izbjegavajte prehrambene namirnice bogate vitaminom B12 kao što su džigerica, bubrezi, morski plodovi, pivski kvasac. Miješanje ovih supstanci može poništiti dejstvo lijekova koje koristite. Ako povećavate dozu prema slobodnoj procjeni, može doći i do trovanja.

Masnoće nije poželjno kombinovati s antimikoticima

Antimikotici su lijekovi koji se koriste protiv gljivičnih infekcija. Masnoće povećavaju rizik od trovanja ako koristite griseofulvin, molekul prisutan u nekim antimikoticima. Kod obroka masnije hrane lijek će biti duže izložen djelovanju enzima probave koji smanjuju njegovo dejstvo. To se posebno odnosi na antibiotike koji moraju da se uzimaju između dva obroka. Za vreme uzimanja terapije, unos pojedinih namirnica može uticati na dejstvo lijeka.

Evo koju hranu bi trebalo da izbjegavate ukoliko pijete antibiotike, antidepresive i lijekove protiv alergija. Ukoliko koristite neki lijek, postoje namirnice koje bi trebalo da izbjegavate.

Sok od jabuke i lijekovi protiv alergije

Ako pijete antialergijske lijekove, onda najmanje četiri sata nakon tablete nemojte da pijete sok od jabuke, pomorandže ili grejpfruta. Ovi sokovi sprečavaju peptid koji prenosi lijek do vašeg tijela i krvotoka, a rezultat je snižena efikasnost lijeka za čak 70 %. Savetujemo vam da ove sokove ne miješate ni sa lijekovima za štitnu žlezdu, antibioticima, za alergiju i astmu.

Cimet i varfarin

Ovaj lijek se uzima za razrijeđivanje krvi zbog prevencije ili tretiranja krvnih ugrušaka, a ljudi koji konzumiraju ovak lijek moraju da održavaju nivo vitamina K stabilnim. Stoga treba da jedete više zeleniša, kupusastog povrća i brokoli, ali nikako ne smijete da jedete cimet zajedno s ovim lekom. Cimet sadrži visok nivo jedinjenja koji se zove kumarin koji može dodatno da razredi krv i da izazove oštećenja jetre.

Suho meso i antidepresivi

Provjerite upustvo za vaše antidepresive, jer ako pripadaju klasi monoamin inhibitora oksidaze (MAO), onda njihovo kombinovanje s namirnicama koje su bogate amino kiselinom tiramin mogu da izazovu komplikacije opasne po život. Nažalost,ova lista zabranjenih namirnica ne obuhvata samo kobasicu i dimljenog lososa, već i crveno vino, kiseli kupus, hot dog, sir, soja sos i točeno pivo. Dobra vijest je da flaširana piva verovatno neće da vas povrede i da njih možete da konzumirate.

Alkohol i acetaminofen (Paracetamol)

Najbolje je da između konzumiranja alkohola i lekova koji sadrže acetaminofen prođe šest sati, jer njihovo kombinovanje može da doprinese bolestima bubrega i jetre.

Mliječni proizvodi i antibiotici

Ako budete zajedno konzumirali mliječne proizvode i antibiotike, sprečićete apsorpciju antibiotika i smanjiti odbrambeni mehanizam od infekcija. Kada dobijete lijek protiv akni i infekcija, pitajte da li on spada u klasu tretraciklina ili fluorokinolona. Ako pripada ovim grupama lekova, onda izbegavajte mlijeko, jogurt i sir dva sata prije i poslije uzimanja lekova.

Čokolada i ritalin

Osim kofeina, čokolada sadrži i stimulans teobromin, a kombinovanje ritalina i čokolade može da dovede do nestalnog ponašanja i napada. Ako primetite da se osećate nervoznije i razdražljivije kada kombinujete ritalin sa čokoladom, povećajte vreme između pilule i dezerta. Limeta i lekovi protiv kašlja Limes u kombinaciji s lijekom protiv kašlja može da blokira enzim koji razara statine i druge lekove, pa rizikujete nuspojave u vidu povraćanja. Ako limetu kominujete s dekstrometorfanom, možete da doživite halucinacije i pospanost, a ako je kombinujete sa statinima rizikujete oštećenja u mišićima. Efekti ovih kombinacija mogu da se zadrže dan ili dva, pa je najbolje da izbegavate limetu, kao i grejp, pomelo i narandže.

Serbian forum

izvor : http://kurir.rs

 

Leave a Reply