5 malih promjena koje će vam poboljšati zdravlje

Sve ovo može biti postigutno za pola sata pa čak i manje.

Hodajte dva dodatna minuta na sat. Sigurno i sami znate da je sjedenje cijeli dan veoma štetno. Ono se povezuje sa povećanjem rizika od srčanih oboljenja, raka debelog crijeva i povećanog stepena smrtnosti.

image

Ipak, to ne mora značiti da radni dan morate mijenjati iz korijena. Naime, istraživanja pokazuju da samo dva minuta hoda (ili laganih vježbi) na svakih sat vremena može biti dovoljno da se suprotstavi negativnim efektima cjelodnevnog sjedenja.

Zamijenite jedno slatko piće dnevno. Zaslađena pića mogu doprinijeti razvoju dijabetesa. Idealno rješenje bi bilo da u potpunosti eliminišete njihovo konzumiranje, ali ako vam je to za početak neostvarivo, pokušajte da smanjite unos za jedno piće. Istraživanja pokazuju da ovakva navika može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa-2 od 14% do 25%.

Gledajte kroz prozor četrdeset sekundi. Gubite koncentraciju prilikom obavljanja svakodnevnih zadataka? Istraživanja pokazuju da vam u ovom slučaju može pomoći veoma jednostavna stvar: na svakih sat gledajte kroz prozor (idealno u zelenu površinu) u vremenskom trajanju od minimalno četrdeset sekundi.

Hodajte dvadeset minuta dnevno. Naravno, za maksimalno zdravlje bilo bi idealno da svakodnevno vježbate (aerobne vježbe, trening snage, plivanje i slično), ali dok radite na tom cilju, za početak svakodnevno idite u šetnju. Istraživanja pokazuju da vam samo dvadeset minuta brzog hoda dnevno može pomoći da zdravlje održavate na optimalnom nivou.

Spavajte pola sata tokom dana. San je nesumnjivo treći stub zdravlja, nakon zdrave ishrane i vježbanja. Neadekvatne količine sna povezuju se sa razvojem raznih oboljenja i poremećaja, od kojih su gojaznost, dijabetes i depresija najčešći. Međutim, ponekad može biti prilično teško ispuniti preporučenu kvotu spavanja u trajanju od sedam do osam sati. Dobre vijesti? Kratki drijemež može pomoći. Nedavna istraživanja pokazala su da polučasovno spavanje tokom dana pomaže u “poništavanju” negativnih hormonskih efekata koji nastaju kada ne spavate dovoljno tokom noći. Dodatni bonus: kratki drijemež može vam pomoći da poboljšate učinkovitost. Vidimo se za pola sata.

Autor: minimagazin.info

Leave a Reply